EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролните компании са най- скъпите в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролните компании са най- скъпите в света

mail09:41 | 04.01.2011прегледи 1165 коментарикоментари 0


Големите компании струват стотици милиарди евро на борсите, като най-скъпите концерни са от САЩ и Китай. Електронното издание на германския вестник "Ханделсблат" прави класация на най-скъпите компании в света по пазарна капитализация.

1. Exxon Mobil

Най-скъпата компания в света е петролен концерн, което не е голяма изненада - Exxon Mobil Corp. Всички ценни книжа на компанията, които се търгуват на борсата, струват 279 млрд. евро., което е повишение с 53 милиарда евро спрямо 2009 година.

2. Petrochina

Китайският петролен и газов гигант Petrochina излезе на борсата преди три години и веднъж дори стана най-скъпата компания в света. След слабото представяне на
акциите обаче концернът трябваше да отстъпи челната позиция и сега пазарната му капитализация се равнява на "едва" 233 млрд. евро, което е спад с 13 млрд. евро спрямо 2009 година.

3. Apple

Шефът на Apple Стив Джобс разтърси бранша с таблет компютъра iPad. За самата компания устройството, както и смартфона IPhone, е най-вече доходен бизнес. Чистата
печалба на компанията нарасна с 20 процента, а на борсата също бе постигнат успех. Акциите струват по 250 долара, което е със 100 долара спрямо цената в началото на 2010 година. Цената на концерна на борсата съответно също се повиши от 132 млрд. евро до 226 млрд. евро.

4. BHP Billiton

Верижна реакция - през последните месеци цената на петрола силно се повиши, а заедно с нея и котировките на акциите и пазарната стойност на BHP Billiton. Акциите
на концерна струват 184 млрд. евро или по-точно - част от акциите, тъй като австралийско-британският гигант е сред така наречените двойно листвани компании и е нанесена в регистрите на борсите в Мелбърн и Лондон. Общо акциите, котирани на двете борси, отчитат пазарна капитализация от 368 млрд. евро.

5. Microsoft

Сред 100-те най-скъпи компании 39 са американски, като сред тях има не само търговски и петролни гиганти, но и компании от сектора на високите технологии. Концернът, основан от Бил Гейтс, Microsoft например струва на пазара 183 млрд. евро. Преди година обаче пазарната стойност на компанията бе по-висока с 6 милиарда евро.

6. Industrial and Commecial Bank of China

Финансовата институция с най-голяма пазарна капитализация в света е китайската Industrial and Commecial Bank of China - ICBC. Всички акции на банката общо струват 174 млрд. евро.

7. China Construction Bank


На пазарите се търгуват 240 милиарда акции на China Construction Bank, но при цена под едно евро за акция общата им стойност е 168 млрд. евро.

8. Petrobras

Бразилският концерн Petrobras има нужда от пари, от много пари, за да разработва бразилските офшорни петролни находища. Необходимите инвестиции компанията привлича от борсата и при най-голямото в историята увеличение на капитала събра 70
млрд. долара. Сегашната борсова стойност на компанията е 160 млрд. евро.

9. Nestle

Концернът за хранителни стоки Nestle е единствената европейска компания в първата десятка на класацията. Борсовият баланс е впечатляващ - през последната година и половина котировките на акциите почти се удвоиха. Само през 2010 г. борсовата стойност на швейцарския концерн нарасна с 30 млрд. евро до 155 млрд. евро.

10. Royal Dutch Shell

Петролният концерн Royal Dutch Shell завършва първата десетка с борсова стойност от 155 млрд. евро, което е повишение с около 24 млрд. евро спрямо миналата година.

На следващите места в класацията са China Mobile, Berkshire Hathaway и Google.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg