EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Петрол „Брент“ + доларът поскъпнаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петрол „Брент“ + доларът поскъпнаха

mail10:05 | 22.05.2017прегледи 1953 коментарикоментари 0


Цената на петрола с марка „Брент“ се е увеличила с 1, 03%, достигайки до 54,17 долара за барел, предава ТАСС. За последен път цената на „черното злато“ надвиши 54 долара за барел на 19 април 2017 г. Причината за поскъпването е заявлението на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия за това, че всички участници в Организацията на страните износителки на петрол и страните извън нея са постигнали съгласие да удължат споразумението си за още девет месеца.

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители се договориха през ноември 2016-а година да ограничат производството си с общо 1,8 млн. барела на ден през първите шест месеца на настоящата година, като срокът на това споразумение е до 30-и юни.

Официалното решение ще бъде взето на предстоящата среща на петролните министри на страните - членки на ОПЕК, която ще се проведе на 25-и май във Виена.

-----------------------

Доларът нарасна слабо, но все още е близо до 6-месечния минимум спрямо основните валута, а в същото време инвеститорите оценяват какво въздействие ще окаже на форекс пазара новата вълна от политическо напрежение в САЩ, както и укрепването на еврото, обобщава агенция "Ройтерс".

Индексът на долара спрямо основните валути добави към 9 часа българско време 0,1 процента до 97,268 пункта, но въпреки това американската валута не се отдалечава съществено от достигнатия през миналата седмица ниво от 97,080 пункта - минимум от 9 ноември 2016 г.

Натиск върху долара все още оказва неотдавнашното уволнение от президента Тръмп на шефа на ФБР Джеймс Коми, който контролираше разследването за евентуални връзки на предизборния щаб на републиканците с Русия. Един от разследваните все още е действащ високопоставен чиновник в Белия дом, обяви миналия петък вестник „Уошингтън поуст", позовавайки се на осведомен източник, пожелал анонимност.

В се очаква да бъде публикувана ревизираната оценка на американския БВП за първото тримесечие на 2017 година, а показателят, както се очаква, ще бъде преоцонен към повишение, докато предварителната оценка беше за ръст от 0,7 процента.

Ръководителят на Федералният резерв на САЩ (ФЕД) в Сейнт Луис Джеймс Булард каза миналия петък, че централната банка на САЩ планира скоро да ускори темпото за увеличаване на основните лихви, тъй като по-бързо от очакваното са се появили признаци за отслабване на американската икономика.

И тази седмица се очакват изявления на членове на борда на ФЕД. В сряда регулаторът ще публикува протокола от заседанието на управителни ясъвет на банката, проведено през май, преди скандалите в Белия дом, заради разследването на ФБР.

На азиатските пазари еврото спадна с 0,1 процента до 1,1188 долара, след достигнатия 6-месечен пик от 1,1212 долара за едно евро миналия петък. Към йената единната европейска валута прибави 0,1 процента до 124,75 йени.

Възстановяването на икономиката в Еврозоната напоследък накара пазарните участници да очакват по-смекчена риторика от Европейската централна банка.

Азиатските инвеститори продължават да следят какво се случва на Корейския полуостров, след като и маната неделя Северна Корея (КНДР) изстреля поредната си балистична ракета. Южна Корея съобщи, че новото изстрелване може да разруши и малката надежда, че правителството в Пхенян се стреми към мир със съседите, както обяви неотдавна президентът Ким Чен Ир.

Доларът прибави 0,2 процента спрямо безопасната йена до 111,49 йени, тъй като събитията в КНДР не спомогнаха за укрепването на японската национална валута.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 904