EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Петрол" АД в плачевно състояние

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Петрол" АД в плачевно състояние

mail07:25 | 21.11.2013прегледи 1348 коментарикоментари 0


Бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи ще влезе в Надзорния съвет на "Петрол" АД, съобщи пред журналисти днес милиардерът Кирсан Илюмжинов. Той обясни, че притежава 52,5 процента от дружеството "Петрол холдинг" от 16 юни 2012 година "през швейцарска банка", и като мажоритарен собственик на дружеството свиква Общото събрание на холдинга на 16 декември, на което ще бъде променен Съветът на директорите.
Финансовото състояние на холдинга е плачевно, с много дългове, каза Илюмжинов.
Вчера той е имал среща с Цветан Василев - мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка, като са обсъждали обслужването на кредитите, които банката е отпуснала на холдинга.
Като се има предвид потенциалът на компанията, тя може бъде изправена на крака, смята милиардерът. Илюмжинов информира журналистите, че е предложил на на Митко Събев, притежаващ останалите 47,5 на сто от капитала на холдинга, да бъде извършена съвместна одиторска проверка в
компанията, която да определи текущата й стойност. Ще предложа на Събев да изкупя неговите акции, или ако той не иска - ще му предложа моите на същата цена, каза руският милиардер. "Две мечки не могат да живеят в една бърлога," каза с усмивка Кирсан Илюмжинов. Той посочи че няма да уволнява служители на холдинга за "политически пристрастия" към бившето или към новото ръководство. Нека хората работят спокойно, във взаимен интерес е компанията да е стабилна, посочи той. Очаква се одитът на фирмите в холдинга да приключи до март идната година.
Юнал Лютфи обясни, че влиза в Надзорния съвет на "Петрол" АД, защото може да помогна на компанията с контакти в страните от Азия, Африка, Европа.
Бившият депутат от ДПС каза в отговор на въпрос за политическата ситуация в страната, че се е запознал с препоръките на Консултативния съвет по национална сигурност и подкрепя изводите на Съвета. Лютфи посочи, че бежанският проблем е изключително остър. България като европейска държава трябва
да се подчинява на подписаните международни документи, отнасящи се до бежанците. Той заяви, че само премиер като Пламен Орешарски може да се справи със ситуацията.

Запитан за отношението му към протестите в страната, Лютфи каза, че в тях има наслагване на няколко политически пласта - протестиращи, контрапротестиращи и представители на КНСБ.
За първи път съм свидетел на протести, които не са заредени с истинско недоволство. Бях свидетел на събитията от 10 януари 1997-ма. Тогава имаше истински гняв и той свали правителството на БСП, посочи Лютфи. По думите му извинението на лидера на БСП Сергей Станишев за възродителния процес е направено навреме и на място и така БСП отмива вината за най-тежкото престъпление, извършено от комунистическата партия.

източник:БТА, снимка:kirsan.org


Тагове: Лютфи, Петрол
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071