EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петкова поиска проверка за цените на тока на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петкова поиска проверка за цените на тока на борсата

mail20:25 | 09.07.2019прегледи 525 коментарикоментари 0


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сезирала Комисията за защита на конкуренцията и енергийния регулатор заради цените на тока на борсата. Пред депутатите от енергийната комисия Теменужка Петкова посочи, че и трите държавни дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 продават количествата си на борсата, но поискала проверките, за да се разсеят появилите се съмнения по отношение на пазара: "За всички да бъде ясно какво всъщност се случва, има ли някакъв проблем и ако има такъв проблем, то всички с общи усилия да търсим начин той да бъде преодолян". Министър Петкова каза още, че се обмисля създаването на допълнителна платформа на борсата, на която да търгуват само големите индустриални консуматори.

Големите енергийни потребители многократно алармираха за манипулации с цената на електрическата енергия на свободния пазар, които вдигат ставките до 200 лева за киловатчас, което е най-високата цена в Европа. Да се направят проверки от контролните органи и да се направят стъпки, в това число и законодателни, които да изчистят проблема. Затова призоваха работодателските организации. В противен случай излизат на протест.

В енергийната комисия на Народното събрание се обмисля дългосрочните договори за продажба на ток на борсата да отпаднат в сегашния си вид и да бъдат заместени от друг механизъм, при който предприятията да си осигуряват електроенергия за по-дълги периоди.

„Нито участниците, нито производителите бяха подготвени за свободен пазар, който няма да се определя само от вътрешното търсене и предлагане, а и от външното търсене. Това показва, че сме много нисколиквиден пазар. И когато се появят едни по-дългосрочни договори, пазарът „ден напред“, който е основополагащ и показващ коя е пазарната цена, започва да страда. Кривата на предлагане се изкривява поради ниската ликвидност“. Това коментира за БНР Валентин Николов, председател на комисията по енергетика в парламента.

Според него има проблем в две насоки: „Ние все още действаме като локална борса, от която може да се взема евтина електроенергия. Токът може да бъде изнасян и това става обикновено там, където е по-скъп. Трябва да търсим свързаност в региона, за да се изравняват цените. Вторият проблем е в зависимостта ни от дъждовете и снеговалежите, тъй като сме слабо водоснабден регион“.

По думите на Николов трябва се осигурят повече субекти, които да излязат на свободния пазар:„Обмисляме вариант как да се регламентират количествата „ден напред“ и количествата, които са на дългосрочни договори“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017