EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Петкова: Няма недостиг на електроенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петкова: Няма недостиг на електроенергия

mail10:03 | 18.12.2017прегледи 6205 коментарикоментари 0


Държавните енергийни компании АЕЦ „Козлодуй", „Национална електрическа компания" ЕАД и ТЕЦ „Марица Изток" 2 изпълняват стриктно задълженията си за осигуряване на електроенергия за свободния пазар. По информация на НЕК, от енергията, която тя предлага на борсата, ежедневно остават непродадени между 50 и 300 МВт. Тези данни бяха изнесени по време на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на големите индустриални предприятия в страната, в отговор на твърдения на бизнеса за недостиг на електроенергия на свободния пазар и повишаване на цените.

Усилията на министерството са насочени към създаване на условия за по-добра конкурентоспособност на бизнеса, което е от полза за цялото общество, подчерта министър Петкова. Тя припомни, че за една година на индустрията са били изплатени 300 млн. лв. от Фонд „Сигурност на Електроенергийната система", държавна помощ по реда на Наредбата за намаляване тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

Министър Петкова поясни, че Министерството на енергетиката не може да регулира цените, които се определят на свободния пазар, като резултат от търсенето и предлагането. Тя изрази готовност министерството да бъде домакин на среща през следващата седмица, в която да се включат и представители на КЕВР, както и на търговците на електроенергия. Целта е, ако има проблем, да се идентифицира и всички заедно да положат усилия за разрешаването му, заключи енергийният министър.

Снимка: Pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg