EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петима икономисти пишат на Меркел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петима икономисти пишат на Меркел

mail16:00 | 10.07.2015прегледи 1519 коментарикоментари 0


Безкрайната непреклонност на Европа насилствено да изхранва гръцкия народ просто не работи. Сега Гърция звучно каза "не повече", пишат петима водещи световни икономисти в писмо до германския канцлер Ангела Меркел, публикувано в списание "The Nation".
Както по-голямата част от света знаеше, финансовите изисквания на Европа разбиха гръцката икономика, доведоха до масова безработица, колапс в банковата система, направиха кризата с външния дълг далеч по-лоша (до 175% от БВП). Икономиката е разбита с намаляващи данъчни постъпления, производството и заетостта са в депресия, а бизнесът изпитва глад за капитали.
Хуманитарното въздействието е колосално - 40 % от децата в момента живеят в бедност, детската смъртност се увеличава, а младежката безработица е близо 50%. Корупцията, укриването на данъци и лошото счетоводство на предишното гръцко правителство помогнаха за създаването на проблема с гръцкия дълг.
Гърците са се съгласили с голяма част от исканията на Ангела Меркел за строги икономии, намаляване на заплатите и държавните разходи, пенсиите, приватизация и вдигане на данъците. Но през последните години серия от така наречените програми за спасяване послужиха само за създаване на Голяма депресия, невиждана в Европа от периода между 1929 и 1933 г.
Лекарството, предписано от германското финансово министерство и Брюксел, нарани пациента, а не излекува заболяването.
Заедно, ние призоваваме канцлера Меркел и "тройката" да обмислят корекция на курса, за да се избегне по-нататъшно бедствие и да се позволи на Гърция да остане в еврозоната. Точно сега, от гръцкото правителство се иска да опре пистолет в главата си и да дръпне спусъка. Тъжно е, че куршумът не само ще убие бъдещето на Гърция в Европа. Страничните щети ще са убийството на еврозоната като лъч надежда, демокрация и развитие и е възможно да доведе до дълбоки икономически последици за целия свят.
През 50-те Европа е основана с опрощаване на минали дългове, особено в Германия, което имаше огромен принос за следвоенния икономически растеж и мир. Днес ние се нуждаем от реструктуриране и намаляване на гръцкия дълг, давайки на икономиката глътка въздух за възстановяване. Сега е моментът за хуманно преосмисляне на мерките и провалената програма със строги икономии от последните години и съгласие за намаляване на гръцкия дълг във връзка с така необходимите реформи в страната.
Г-жо канцлер, нашето послание е ясно: призоваваме ви да вземете лидерско решение, важно за Гърция, Германия и за света. Историята ще ви помни с това решение тази седмица. Очакваме и разчитаме на вас да направите смели и благосклонни стъпки към Гърция, които ще служат на Европа за поколения напред.
Писмото до германския канцлер е изпратено от икономистите: Хайнер Флашбек - бивш държавен секретар в германското Федерално министерство на финансите;
Тома Пикети - професор по икономика в Парижката школа по икономика;
Джефри Сакс - професор по устойчиво развитие, професор по здравна политика и мениджмънт, както и директор на Института за Земята към Колумбийския университет;
Дани Родрик - професор по международна политическа икономика в "Harvard Kennedy School" ;
Саймън Левис - професор по икономическа политика в Blavatnik School of Government, Оксфорд.

/превод:БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035