EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключен

mail12:15 | 15.04.2013прегледи 1128 коментарикоментари 0


В 22:39 часа на 14 април 2013 г. турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причина за спирането е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – конвенционалната, неядрена част на блока. Това се посочва в официално съобщение на интернет страницата на централата.

С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот.
Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.
За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.
В 03:00 ч. тази сутрин Божан Стоянов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров пристигнаха в атомната електроцентрала и взеха участие в сформирания щаб за установяване на причините за събитието.
Към 11:00 часа днес, 15 април 2013 г., другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с 81 % от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.
 

От техническа гледна точка причината за повредата в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е елементарна - разкъсване на уплътнения, коментира за БТА заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров, който е в централата и участва в сформирания щаб за установяване на причините за аварийното спиране на ядрения блок.
Не говорим изобщо за авария с радиационна заплаха, няма никаква опасност за служителите на централата и за гражданите, коментира още Станимиров. По думите му отстраняването на повредата ще бъде в рамките на няколко дни, след което ще се прецени дали блокът отново да се пусне в експлоатация, или да бъде започнат плановият му ремонт, който така или иначе се предвиждаше за края на април. От ЕСО коментираха за БТА, че в момента електроенергийната система на страната все още се характеризира със слабо потребление и с високо производство на енергия от ВЕЦ и затова енергията от блоковете на АЕЦ не е толкова необходима за задоволяването на нуждите на страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg