EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет обвързващи оферти за газопровода Гърция-България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет обвързващи оферти за газопровода Гърция-България

mail06:40 | 04.12.2016прегледи 2471 коментарикоментари 0


Пет обвързващи оферти бяха получени на дългосрочна база на завършилата на 30 ноември 2016 г. обвързваща фаза на пазарния тест на газопровода Гърция-България. Това обяви компанията „Ай Си Джи Би“ АД, която отговаря за реализирането на проекта. Обявеният капацитет в рамките на втората фаза на пазарния тест възлиза на 2.7 млрд. куб. м., от него са резервирани 1.57 млрд. куб. м. Съгласно процедурата, пазарният тест ще приключи с подписването на споразумения за предварително резервиране на капацитет от компаниите, които са предоставили оферти, след одобрение на съответното разпределение от националните регулаторни органи на Гърция и България.

Акционерите на „Ай Си Джи Би“ (БЕХ ЕАД и ИГИ Посейдон) и Министерство на Енергетиката на България са удовлетворени от резултатите на пазарния тест, които показват повишена ангажираност и все по-голям пазарен интерес. Това демонстрира добра търговска перспектива за реализацията на проекта и подходящо избран момент за тестване на пазара. За тази цел „Ай Си Джи Би“ и неговите акционери ще продължат да създават условия за достъп на търговците до капацитета на газопровода на равно и недискриминационно третиране на всички настоящи и бъдещи партньори, съгласно духа на трета газова директива.

Във връзка с проявен интерес и от други компании, които не са участвали в първата фаза на пазарния тест по проекта, се обсъжда възможността за стартиране на процедура за разпределение на остатъчния капацитет, респективно за участие на нови търговци.

***********************

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, техническият капацитет може да се увеличи до 5 млрд.м3/година, с допълнително изграждане на компресорна станция и с капацитет за обратно подаване (от България към Гърция). Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg