EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Перник №3 по евтина топлоенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Перник №3 по евтина топлоенергия

mail09:00 | 07.07.2014прегледи 1371 коментарикоментари 0


"Топлофикация" - Перник очаква завръщане на отказали се абонати след определеното от ДКЕВР понижение на цената на топлинната енергия с 11,7%, коментира пред БТА изпълнителният директор на предприятието Кремен Георгиев.

Перник е на трето място в страната по евтина топлоенергия

Перничани са радостни, че получиха най-голямото намаление спрямо действащата цена на парното и топлата вода. Жителите на миньорския град вече ще плащат 68 лв. без ДДС за топлината, идваща от ТЕЦ "Република". Според Георгиев тази цена нарежда Перник на трето място в страната след Плевен и Бургас по критерия евтина топлоенергия. Досега парното и топлата вода струваха на перничани 77,91 лв./мгвтч. Спадът в цената е резултат на непризнати разходи на дружеството от ДКЕВР, обясни Георгиев. Сред тях определящи са тези за закупуване на емисии парникови газове, които по думите му варират между 2 млн. лв. - 3 млн. лв. годишно. Регулаторът се оказал скептичен и по отношение на част от направените съдебни
разходи от пернишката "Топлофикация". Според Георгиев топлофикационното дружество в Перник е било единственото, което претендирало за запазване на цената на топлоенергията, всички останали поискали увеличение. "Няма да оспорваме решението на регулатора, изпълняваме нормативната уредба", лаконичен е директорът на дружеството. Наполовина пада печалбата на "Топлофикация" - Перник и след обявеното от ДКЕВР намаление в цената на изкупуваната електроенергия, произвеждана от ТЕЦ "Република". В национален мащаб количеството й е незначително, но е животоспасяващо за дружеството,подчерта Георгиев.

Пернишката ТЕЦ е с най-евтино гориво от българските въглищни централи, похвалиха се от "Топлофикация". Затова в Русе, където централата работи с вносни въглища, повишението е най-голямо, а в Перник, където се ползва местна суровина, има най-високо понижаване на цената на топлоенергията, поясни Георгиев. Маркшайдерски проучвания сочат, че въглища в Пернишки регион има за около 30 години. Не се обсъжда промяна на горивото на централата, ТЕЦ "Република" е построена на база залежите от въглища и ще си отиде с тях, казват от топлоснабдителното предприятие. На финалната права е пускането на още една мощност на ТЕЦ "Република". С цел осигуряване на безпроблемното топлоснабдяване на перничани се готви влизането в експлоатация на четвърти котел, който бе спрян през 2009 г. по екологични съображения. Напълно ремонтираният парогенератор ще работи като главна резервна мощност и ще се включва при авария на пети котел, който е основен в ТЕЦ "Република".

Намаляването на цената на топлоенергията няма да повлияе на бонуса, който дружеството дава на редовните си платци. Пернишката "Топлофикация" запазва отстъпката в размер на 13,7 процента за коректните абонати, която според Кремен Георгиев е най-голямата от всички топлофикационни дружества в страната. Отпада облекчението от 3,7 на сто, което досега са ползвали като намаление в сметките издължилите се в рамките на половин година граждани и фирми. Стимулираме само абонатите, които нямат стари задължения, категоричен е директорът. Над 39 млн. лв. дължат перничани за ползваната топлинна енергия. Дълговете на гражданите варират от 5 лв. до рекордните 40 000 лв. Само една трета от абонатите обаче внасят сумите навреме. Стопанските дружества дължат на "Топлофикация" 2,3 млн. лв., а общината и общинските предприятия - 1,5 млн. лв. Дружествата от държавния бюджет пък имали неразплатени 1,9 млн. лв. Съдебни изпълнители са започнали да описват имуществото на длъжниците. Пернишката "Топлофикация" има 19 532 абонати.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg