EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Перник: Двойно увеличение на такса смет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Перник: Двойно увеличение на такса смет

mail18:03 | 23.12.2020прегледи 753 коментарикоментари 0


Да бъде увеличена такса смет в пернишките села от 2.25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на имотите, реши Общинският съвет. Налогът за жителите на гр. Батановци ще се формира върху 19,5 промила.
В момента собственик на имот с къща от 100 кв.м и двор 1 000 кв. в едно от големите села в Пернишко плаща 20,46 лв. такса битови отпадъци /ТБО/ годишно, или 5-6 стотинки на ден, поясни заместник-кметът Стефан Кръстев. По думите му в същото време на приет за идентичен имот в центъра на Перник ТБО е 233,59 лв. Според кметския екип почти деветократното увеличение на ТБО ще доведе до изравняване на сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата и тези, които живеят в областния център. Заради голямата разлика в данъчната оценка на имотите в града и по селата, в момента живущите в Перник плащат такса, чиято сума многократно надвишава тази в останалите населени места в общината.
С вдигането на такса смет в селата и в град Батановци се отстранява една несправедливост, още повече, че в една къща винаги се генерира повече отпадък, отколкото в апартамент, смята кметът Станислав Влдимиров. Промяната не засяга живущите в град Перник, където промилите остават същите, както и досега- 2.25.
В селата 60 на сто от жителите нямат кофи за смет и извървяват по километър пеша, за да си хвърлят отпадъците в контейнерите на главния път, казаха кметове на населени места. Кметът на село Рударци Богдан Богданов покани заместник-кмета Стефан Кръстев на общоселско събрание, на което да обясни на хората защо нямат кофи за смет, или те се доставят избирателно.


Тагове: Перник, смет, такса
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg