EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсиите да се индескират спрямо инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсиите да се индескират спрямо инфлацията

mail14:45 | 16.03.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

В България размера на пенсионната вноска е най-нисък, в сравнение с другите европейски държави, каза г-жа Астра Звиниене, представител на Световната банка. Екпертът сравни българската пенсионна система с тези в другите европейски страни.
По отношение на публичните разходи за пенсии, България се намира в средата на класацията. Най-много средства за пенсии се заделят в Унгария, Словения и Полша. Все пак правителствата и на тези държави водят политика на намаляване на разходите. В дъното на класацията са балтийските държави, които също намаляват държавните средства за пенсионната система.
Продължителността на живот не се различава драстично в различните европейски държави. Оказва се обаче, че в България тя е по-ниска.
36 % от жените и 57 % от мъжете се оттеглят от работните си места преди достигане на законовата възраст за пенсиониране. 59-60 години е реалната възраст за пенсиониране.
Астра Звиниене определи последното десетилетие като много добро за българската пенсионна система. По думите й държавният бюджет вече няма да може да поддържа стабилността на пенсионната система, както е било до скоро.
„Според нашите прогнози, пенсионната системата няма да бъде устойчива за в бъдеще, дори и държавата да запази активната си подкрепа”, зяви екпертът от Световната банка.
Какво би могло да се направи, по отношение на разходите за пенсии, с оглед световната финансова криза?
Представителят на Световната банка предложи да се увеличи законовата възраст за пенсиониране. Друго възможно решение е пенсиите да бъдат индексирани спрямо темпа на инфлацията. Като крайна и нежелана мярка, предизвикана от евентуалното бездействие на държавата, Звиниене посочи орязване на пенсионните нива,  което неминуемо би понижило размера на средствата за възрастните граждани. Това, разбира се, трябва да бъде направено на база на устойчивото развитие, допълни тя.
„В българското пенсионно осигуряване съществуват редица проблеми. Системата се нуждае от реформа. Невземането на решение също е решение, но резултатите от него често са болезнени”, обобщи екпертът от Световната банка Астра Звиниене.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144