EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пелетите - хит на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пелетите - хит на пазара

mail12:15 | 03.10.2013прегледи 2251 коментарикоментари 0


В последните години се забелязва все по-силен интерес към палетите като основен вариант за отопление през зимния сезон, сочат наблюденията на търговците от "Топливо", съобщава БТА. Доста хора са си закупили печки на пелети, а има и редица клиенти, инвестирали в изграждането на горивни инсталации на пелети. Тези инсталации имат предимството да работят с едно зареждане на гориво дълъг период от време - от едно денонощие до около седмица, посочи експертът. Това спестява на домакините постоянното почистване и зареждане на пещта. Друго предимство при пелетите е, че отпадъчният продукт е много по-малко в сравнение с въглищата - около 2 процента екологично чиста дървена пепел, която може да се използва и като тор за градината или саксийните цветя.
Цената на тон пелети е от порядъка на 450 - 480 лв. на тон. Продават се пакетирани в чували от по 15 кг. Не се забелязва отлив на клиенти от въглищата, повишеното търсене на пелети е по-скоро от страна на клиенти, които се отказват от отоплението на ток, а на газ им се вижда скъпо, коментират търговците.
Пелетното гориво е от биомаса, произведено след компактиране на дървесина, която е раздробена и изсушена по подходящ начин. За да се получат пелети, трябва да имаме стърготини, раздробени и изсушени до 12-14 процента. След това те се компактират с преси.
 


Тагове: палети, гориво
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886