EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Патентен данък за такси = 400-1000 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Патентен данък за такси = 400-1000 лв.

mail12:11 | 11.11.2015прегледи 965 коментарикоментари 0


Бюджетната комисия в НС одобри предложение от депутати на ГЕРБ за промяната в Закона за местните данъци и такси, която ще позволи въвеждане на патентен данък върху таксиметровите превози. Според промените всяка община ще има право да решава каква ставка да въведе за таксиметровите превози, като интервалът, в който по закон трябва да се вместят, е 400 - 1000 лева.

Въвеждането на еднократен налог върху таксиметровите превози няма да доведе до увеличаване на цените на превозите, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Еднократният налог между 400 и хиляда лева ще замени данък печалба, или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи, обясни още Менда Стоянова.

Как е определен този диапазон? Всички знаем, че в момента минималната работна заплата е 360 лева, което практически означава, че всеки един, работещ на минимална работна заплата, внася 400 лева данък в държавата. Така че минимумът, който трябва да внасят въпросните превозвачи, е 400 лева. Знаете, че от догодина, тази минимална работна заплата се увеличава, но това не е отчетено в този диапазон, така че за някои по-малки общини, съобразно решението на Общинския съвет, може да бъде и по-нисък от данък върху една минимална работна заплата за годината, който е някъде около 550 лева годишно за новата минимална работна заплата. Румен Крумов, представител на една от браншовите организации каза, че те подкрепят предложението по отношение връщането на тази взаимовръзка кой участва в пазара, като минимум обозначаване броя автомобили, като броя сергии на един пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg