EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пасивните сгради – топлина от слънце и обитатели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пасивните сгради – топлина от слънце и обитатели

mail18:30 | 27.01.2011прегледи 1394 коментарикоментари 0


Пасивните сгради спестяват не само на хартия! При тях стандартната отоплителна система не е необходима, тъй като топлинните загуби през сградната обвивка са сведени до минимум. Чрез вентилационната система с оползотворяване на топлината от отпадния въздух се осигурява малкото останала необходима топлина. Помещенията се отоплят основно от слънцето и от излъчването на обитателите и домакинските уреди. Използването на вентилационната система допринася и за качествено ново ниво на комфортен вътрешен микроклимат.
В София се проведе Втората национална конференция Пасивни сгради България, която привлече крайни потребители, проектанти, инвеститори, представители на държавни, общински и финансови институции, консултанти заинтересовани от темата енергийна-ефективност в сградния фонд.
С едно от най-големите си събития, отчитащи напредъка на концепцията Пасивна сграда в България стартираха новата година организаторите от Информационна група пасивни сгради България. По тяхна покана реномирани чуждестранни и български лектори представиха виждането си как на практика да започнем да се доближаваме до индикативните цели за икономия на енергия в сградния фонд, на който ЕС разчита за осъществяване на енергийната си стратегия за строителство на нулево енергийни сгради след 2020 г.

Малко известно мащабно полево проучване на параметрите на вътрешния микроклимат в българските домове показа колко сериозно влошените условия – влажност, развитие на патогени, повишена концентрация на вредни вещества вредят на здравето.
Представена бе и първата построена пасивна сграда в България, която отговаря на всички критерии на стандарта, проверени чрез прецизния софтуер за моделиране на топлинния баланс PHPP (Пакет приложни програми за проектиране на ПС). Анализът на бюджета на този проект показаха резултати близки до тези в европейските страни с опит в строителството на ниско-енергийни сгради.
Чуждите лектори споделиха детайли от работата си и показаха многообразието от функция на сградите, архитектурни стилове, използвани материали. Обединяващото между тях бе високото ниво на комфорт и бързата възвращаемост на вложената инвестиция. Опитът показва, че популяризирането на концепцията ПС коства време, но веднъж набрало сила води до много бързо развитие. Инж. Гюнтер Ланг от ИГ Пасив Хаус Австрия показа, как за 10 години ръстът на ПС в Европа е 10 пъти и от 1200 през 2000 г., днес в има повече от 20 000.
Държавата обаче трябва да осъществи заявените позиции за ниско-въглеродна икономика, подобряване на жизнената среда и енергийна независимост и да начертае ясни и предвидими правила за достигане на последните изменения на Директивата за енергийните характеристики на сградите. С нея страните-членки гарантират, че строителството и реновацията на нови сгради след 2020 г. ще е възможно само при осигуряване на нетна нулево енергийна консумация. Това може да стане на основа на стандарта ПС.
Едновременно с конференцията се проведе и Форум компоненти за пасивни сгради. На него фирми на фокус представихе иновативни решения за осъществяване на енерго-икономично и комфортно строителство покриващо всички принципи на стандарта – супер изолация, елиминиране на топлинните мостове, въздухонепроницаемост, осткъления с троен стъклопакет и високо изолирана дограма.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037