EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Парниковата търговия - 1 млрд. евро на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парниковата търговия - 1 млрд. евро на България

mail10:01 | 13.11.2009прегледи 592 коментарикоментари 0


България работи за по-ефективна продажбата на свободните емисии на парникови газове на страната, които могат да донесат средства в рамките на 1 млрд.евро., каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Чрез тези средства може да се финансират проекти на граждани за саниране на панелни сгради, като 90 на сто от сумата ще бъде безвъзмездна държавна помощ,  а 10 на сто - съфинансирането от гражданите.
България разполага с около 200 хил. предписани емисионни въглеродни единици, които имаме право да продадем извън предоставените  количества за разпределяне между предприятия по националния план за парниковите квоти и резерва за нови инсталации, каза зам.-министър Евдокия Манева.
Трябва обаче да се има предвид, че в моментът пазара на тези емисии е в застой. Въпреки това експертите работят по схема за продажба на цялото количество емисии и тя ще е окончателно ясна до 2-3 месеца, след което ще се отиде на преговори с държави, които проявяват интерес към квотите.
Има няколко потенциални варианта за разпределяне на приходите от бъдещата парникова търговия.
Едната възможност е парите да постъпят в Националния доверителен екофонд и през него да се подпомагат мерките за саниране.
Втора възможност е разработване схема през банки, които на принципа на кредитирането да получат държавна помощ за санирането на сгради.
Сега няколко банки работят по подобна схема, като отпускат кредити за смяна на дограма или външна изолация на жилищата. На кредитополучателя се приспада минимален процент от общия кредит, който се погасява от енергийни фондове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg