EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парламентът актуализира бюджета за 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парламентът актуализира бюджета за 2009

mail15:39 | 16.12.2009прегледи 393 коментарикоментари 0


Депутатите гласуваха на първо и на второ четене актуализация на  Закона за държавния бюджет за 2009 г., с която се предвижда тази бюджетна година да завърши с  дефицит от 500 млн. лева.
Парламентът допълни текст от закона, който предвижда кога Министерският съвет може да намали нелихвените разходи и трансферите. След актуализацията това може да стане, при неизпълнението на приходите по консолидираната фискална програма в размер, който може да доведе до отрицателно бюджетно салдо по консолидираната фискална програма в размер над 500 млн. лева.
От парламентарната комисия по бюджет и финанси отчетоха, че консолидираният бюджет най-вероятно ще приключи годината с минимален дефицит под 0,8 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. Промяната се налага заради "преодоляване на натрупания  дисбаланс в края на мандата на предходното правителство" въпреки усилията на новото правителство натрупаният дефицит по консолидираната фискална програма да бъде преодолян.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че актуализацията на бюджета трябва да бъде подкрепена, защото  се е изпълнила най-мрачната прогноза, според която  консолидираната фискална програма няма да събере около 7,5 млрд лв.  Поне три сериозни фискални източници са в изключителни  дефицити - несъбрани приходи от общините, дефицита в ДОО, тежката ситуация с усвояването на европейските фондове, посочи той. Това, по думите му, е помело мощните буфери, които тройната коалиция твърдеше, че е заложила в бюджета за тази година.
Недостатък на законопроекта, отбеляза Иван Костов, е, че  той не е доработен.  Министерството на финансите трябваше да каже пред НС и при това още през септември - ето това не е събрано, а не да го прави през последните дни на годината, смята съпредседателят на Синята коалиция.
В отговор на мотивите на комисията за допълнението бившият финансов министър и настоящ депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски посочи, че "дисбалансът" в бюджета в началото на мандата на новия кабинет не се дължи на политически, а на обективни фактори. Той защити фискалната политика на правителството "Станишев", като каза, че финансовата политика не е било възможно да се прогнозира в края на 2008 година. Ако лошото правителство е управлявало парите лошо, защо и общините, независими от кабинета, завършват годината с милиард и половина лева дисбаланс, попита Орешарски.
Мартин Димитров от Синята коалиция отговори на критиките на левицата, че увеличението на дефицита нямаше да се налага, ако в края на 2008 г. преизпълнението на приходите от 4 млрд. лева, е било вложено в Сребърния фонд. Вие харчихте и прахосвахте и сега тези пари ги няма, каза Димитров.
Михаил Миков /КБ/ отбеляза, че досега  практиката е рязане на калпак. В условия на криза някои системи ще експлодират, например системата на МВР, посочи той. Ето защо, според депутата, големият въпрос е как тези 500 млн. лв.ще бъдат разпределени по сектори. За някои държавата е мащеха, за други млечна майка, заяви Миков.
Ако вие намалихте с 2 процента осигурителните  вноски, увеличихте тези за самоосигуряващите се лица, обърна се към мнозинството Хасан Адемов /ДПС/. Той припомни, че именно Министерството на финансите и депутатите от Синята коалиция са авторите на  т. нар. финансов меморандум, с който се ограничават разходите за следващата година./БТА/
   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg