EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Парламент и кабинет единни за превозвачите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парламент и кабинет единни за превозвачите

mail07:00 | 14.05.2018прегледи 1944 коментарикоментари 0


Парламентът възложи на Министерския съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси. Решението беше прието единодушно от всички парламентарни групи със 140 гласа "за".
Българските депутати отчитат позициите на транспортните браншови организации в редица страни-членки и възможността от нарастване на разходите на българските превозвачи от предлаганите законодателни промени, с които ще бъде застрашена конкурентоспособността им.
Включването на международния транспорт и каботажа в обхвата на законодателството за "командированите работници" не е обосновано и би имало силно негативно влияние върху транспортния сектор в Централна и Източна Европа, както и отражение върху цялата европейска икономика. Голяма част от малките и средни предприятия ще бъдат изтласкани и пазарът ще бъде резервиран само за големи и крупни превозвачи, посочват българските парламентаристи.
Задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни и ще им коства допълнителни разходи. Изискването за завръщане на водача "у дома" на всеки три седмици също поставя превозвачите пред сериозно предизвикателство. Предприятията ще бъдат принудени да предоставят допълнителен транспорт на служителите си, за да се върнат в страната, което би довело до сериозни разходи и намаляване на гъвкавостта на разпределението на работните часове и часовете за почивка, пише още в решението.
Заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов приветства това завидно единство в българския парламент, което застава зад интересите на българските превозвачи. Каква е целта на т.нар. проект "Макрон" - да принудят нашите шофьори - над 100 хиляди човека, да прекратят дейността си с база България и да отидат да работят в големите западни фирми, които са неконкурентни на нашите, т.е. с административен подход да смачкат бизнес с широки мащаби за Източна Европа, посочи той. Ако този пакет все пак мине, да задължим европейските търговски вериги един път месечно да си пренасят цялата стокова наличност до родината майка и да я връщат обратно, предложи той.
Георги Свиленски /"БСП за България"/ благодари на колегите си от всички парламентарни групи за подкрепата и отбеляза, че това решение задължава правителството да излезе с позиция в защита на българските превозвачи, каквато до този момент липсва. Той посочи, че по първия пакет за мобилност за товарните превози се върви към финализиране и там битката в защита на националния интерес ще бъде сложна, но по втория за автобусните превози сега е времето българското правителство да вземе позиция и да се знае, че България не подкрепя този тип намеса в икономическите отношения.
Станислав Иванов /ГЕРБ/ посочи, че около 7 000 български превозвачи са с под 10 камиона, а 8 000 имат над 10 камиона, така че около 16 000 превозвача ще бъдат лишени от правото да оперират на европейския пазар. Иванов каза, че автобусните превозвачи са около 1 600, на които, по същия начин с втория пакет мерки, ще им бъде отнето правото да работят в ЕС. Затова днес излизаме с ясното решение, че трябва да се борим да бъде премахната тази мярка и да бъдат поставени българските превозвачи да работят на конкурентен принцип, както всички останали, заяви Иванов.
Йордан Цонев изрази задоволство, че има консенсус по тази тема, защото, по думите му, въпросният законодателен проект на ЕК няма нищо общо с европейските практики, нито с договора за ЕС. Това е едно от тези решения, които създават проблеми в ЕС и са в основата на Брекзит - решения, които са в полза на една или друга страна и против нормалната, реалната конкуренция, коментира той. Може би трябва да припомним на нашите европейски партньори, че цената на труда е също конкуретно условие в бизнеса и ако на тях цената на труда на българските превозвачи им се вижда ниска, това е проблем на конкурентоспособността и със законодателни актове не бива да се намесваме там, където действа пазара, добави той./БТА


Тагове: превозвачи, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955