EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парк "Възраждане" е открит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парк "Възраждане" е открит

mail12:20 | 18.04.2016прегледи 2814 коментарикоментари 0


Днес в София се откри новата зона за отдих „Възраждане“ в  квартал Зона Б5. Паркът е с обща площ  от 52 декара, като на 24 дка от тях е разположен  комплекс „Спортна София“, който беше открит през август 2015  година. В парка е изграден първият за София сух фонтан. С него изпарението се свежда до минимум и загубите на вода са незначителни. Подобни сухи фонтани вече има в Пловдив и Варна. Дълги алеи с фигури от разноцветна мозайка, над 100 пейки, 3 чешмички и 46 кошчета за боклук има в парка. Има изграден нов амфитеатър с капацитет 90 души, детска площадка, обособена в две части - за деца до 3 години и за по-големи, между 3 и 12 години.

 Паркът бе открит от кмета на София Йорданка Фандъкова и министър-председателя Бойко Борисов. Реализирането на парк „Възраждане” е показателно за политиката ни. След десететилетия застой и разруха, след опити за кражба на част от терени и на застрояване на зелени площи успяхме да защитим на първо място общинската собственост и на второ място да построим първия от 30 години насам парк в нашата столица. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ, идеята за изграждане на парка възниква още с изграждането на жилищата в квартал "Зона Б-5". Историята показва, че сме осъществили мечтата на хората, които живеят тук, от над 40 години, каза също Фандъкова.
   Кметът припомни историята на имота. За част от терена над 21 дка бе заведен съдебен спор за собственост с частно дружество. Делото започна през 2008 г., като е сезирана и Прокуратурата от тогавашния кмет г-н Бойко Борисов и от „Софийски имоти“. След близо 7 години дела, през 2015г. съдебният спор бе разрешен на последна инстанция в полза на „Софийски имоти”. Сега отново е получен нов иск, но се счита, че правният спор вече е изяснен, с влязло в сила съдебно решение.
   Днес парк Възраждане заедно с модерния спортен комплекс са факт. Столичани могат да се разхождат и спортуват на площ от 76 дка.
   Непосредствено могат да се възползват живеещите и работещи наблизо. По данни на район Възраждане само живеещите в близките квартали са около 22 000 души.
   В спортния комплекс за осемте месеца, от както работи, са преминали над 5000 души, като 80% от тях са станали клиенти с месечен или годишен абонамент, а две детски школи тренират на спортните игрища.
   В парка има нови зелени площи - с близо 5 000 линейни метри автоматична поливна система. Засадени са над 600 дървета, множество храсти и цветя. Изградено е осветление и са подменени настилките на тротоарите към прилежащите улици. Има и място за културни събития на открито с амфитеатър и сух фонтан.
   Проектът е на стойност около 6 млн. лева. Реализиран е с финансови средства на „Софийски имоти" ЕАД, като част от тях са привлечени по линия на инициатива JESSICA в размер на 1 742 060 лв.

Коментар на "Спаси София" и съвети:

Поздравяваме кметицата Йорданка Фандъкова за реализацията на този проект. Това е стъпка в правилната посока ако искаме София да не бъде начело на всякакви класации за най-мръсен и опасен въздух. Позволяваме си и няколко съвета: може и трябва да се направи усилие за засаждане на повече поотраснали дървета - истинското удобство на парковете се състои в това, че са прохладни през горещите летни месеци. В противен случай ще се радваме на сянка след години. Трябва да се постави и ограда от жив плет и дръвчета откъм бул. Скобелев, която да изолира посетителите от шума и замърсяването. Не на последно място, смятаме, че е време новите градини и паркове да се правят с по-смел и модернистичен дизайн, след архитектурни конкурси, както и да не се налага да чакаме нови 30 години до откриването на следващия парк. Трябват и много повече усилия за обновяване на градските градинки и най-вече междублоковите пространства. В противен случай „зелената столица“ ще си остане далечен мираж.

Снимки: Феусбук страница на "Спаси София"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg