EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Париж: Еврозоната не работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Париж: Еврозоната не работи

mail09:03 | 02.09.2015прегледи 1769 коментарикоментари 0


Кризата на еврото и ситуацията около третия помощен пакет за Гърция показват, че еврозоната не може да съществува в сегашния си вид, заяви министърът на икономиката, промишлеността и цифровата икономика на Франция Емануел Макрон, предаде Süddeutsche Zeitung.
„Статуквото ще доведе до саморазрушение. Силните трябва да помагат на слабите. Ако страните-членки не бъдат готови да осъществяват превод на средства в рамките на валутния съюз, както наблюдавахме до сега, то ще ни се наложи да забравим за еврото и еврозоната“, заяви Макрон.
Министърът също така подкрепи идеята за създаване на нова длъжност на комисар с широки пълномощия, който да координира финансовата, икономическа и социална политика на държавите, влизащи в еврозоната.

Обаче инвеститорските очаквания за евентуален разпад на еврозоната се понижиха през август до 9-месечно дъно с оглед рязко намаляване на опасенията за възможен сценарий "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната) след договорената през август трета спасителна програма за Атина, показва проучване на германската агенция за пазарни изследвания Sentix.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (EBI), падна рязко през август до 17,2% от 26,5% през юли, достигайки най-ниско ниво от ноември 2014 година, показват резултати от последно проучване на Sentix сред 981 индивидуални и институционални инвеститори, проведено в периода между 27-и и 29-и август.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg