EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парадокс по британски при цените на жилищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парадокс по британски при цените на жилищата

mail11:01 | 17.01.2024прегледи 396 коментарикоментари 0


Цените на жилищните имоти във Великобритания се очаква да се понижат през тази година, докато наемите им ще продължат да се увеличават, според анализатори и наемодатели. 

Представител на британското правителство прогнозира, че недвижимите имоти в страната най-вероятно ще поевтинеят средно с почти 5 на сто, докато компании в сектора на недвижимите имоти очакват по-малък спад на цените им.

Поскъпват наемите на жилищата

Собственици на имоти, които планират да ги предложат за отдаване под наем през 2024 г., очакват наемите да се повишат с между 5 на сто и 6 на сто, посочват експерти в сектора на недвижимите имоти.

Наемите на частните жилищни имоти в Обединеното кралство са се увеличили с 6,2 на сто в края на ноември 2023 г. на годишна база (спрямо ноември 2022 г.). Това сочат данните на британската Национална статистическа служба (ONS). 

Най-съществено през 12-те месеца до края на ноември са поскъпнали наемите на жилищата в Лондон (6,9 на сто), а най-малко тези в Североизточна Англия (4,7 на сто). 

Средната цена на наемите на жилищни имоти във Великобритания се е покачила с 31 на сто през последните 3 години, по данни на специализирания онлайн портал "Зупла" (Zoopla). Това се равнява на повишение от средно 3360 британски лири (3898 евро) за 12 месеца.

Много наематели се оплакват, че през последните месеци са им повишили наема, което е ограничило възможностите им да спестят достатъчно пари за първоначална вноска под формата на самоучастие, за да си купят жилище с ипотечен кредит.

По-слаба икономика, по-слаб пазар на жилищни имоти

Темпът на растеж на британската икономика ще се забави през 2024 г. и ще нарасне само с 0,5 на сто, прогнозира консултантската и одиторска компания Кей Пи Ем Джи (KPMG). 

Това вероятно ще се отрази и на сектора на жилищните имоти, тъй като в условията на по-несигурен пазар на труда хората са по-малко склонни да купуват или да наемат жилища, посочва Би Би Си. 

Към общата атмосфера на несигурност в икономически план трябва да бъде добавено и очакването, че лихвите по ипотечните кредити ще останат сравнително високи, което възпира редица потенциални купувачи на жилища във Великобритания. 

На този фон през следващите 12 месеца ще изтекат сроковете по договорите за ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент на 1,6 милиона собственици на жилищни имоти на Острова. Това означава, че лихвите по много от тези контракти вероятно ще бъдат повишени, което ще оскъпи рязко месечните вноски по обслужването на ипотечните кредити, отбелязват експерти. 

Асоциацията на банките и кредитните компании в Обединеното кралство "Ю Кей файнанс" (UK Finance) обяви, че очаква намаляване на ипотечното кредитиране в страната, както и увеличаване на случаите на просрочени задължения по жилищни заеми. 

Браншовата организация прогнозира спад на ипотечното кредитиране във Великобритания с 8 на сто през 2024 г.

Най-голямата британска кредитна институции в сектора на недвижимите имоти "Нейшънуайд билдинг съсайъти" (Nationwide Building Society) предвижда, че цените на жилищните имоти ще останат без промяна или ще се понижат средно с до 2 на сто през тази година. 

През декември 2023 г. е отчетено намаление от 1,8 на сто на годишна база (спрямо декември 2022 г.) на цените на имотите във Великобритания. Средната им цена е спаднала до 257 443 британски лири (близо 298697 евро).

Британската правителствена Служба за бюджетна отговорност (OBR) обяви през ноември, че очаква цените на жилищните имоти във Великобритания да се понижат средно с 4,7 на сто през 2024 г.

Най-големият британски кредитор в сектора на недвижимите имоти - подразделението на банка "Лойдс" (Lloyd's) за ипотечно кредитиране "Халифакс" (Halifax), прогнозира спад на цените с между 2 на сто и 4 на сто през тази година. 

"На фона на комбинацията от повишаване на разходите за живот и на лихвените нива, които все още са много по-високи в сравнение с преди 2 години, вероятно ще продължи лекото понижаване на цените на жилищните имоти", посочва Ким Кинард, която е един от водещите мениджъри в банковата група. 

Тя обаче предупреждава, че подобни прогнози са крайно условни поради несигурната и променлива икономическа среда.  /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg