EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папата призова за достоен живот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папата призова за достоен живот

mail15:40 | 09.01.2012прегледи 323 коментарикоментари 0


Папа Бенедикт Шестнайсети прикани международната общност да работи за нови правила, които да осигурят достойни условия на живот за всички в настоящата икономическа и финансова криза, вместо да се ограничава с измисляне на икономически механизми, предаде AFP. Папата отправи този призив в реч във Ватикана пред 160 дипломати, сред които 115 акредитирани в Светия престол посланици.

Световната икономическа и финансова криза удари не само домакинствата и фирмите от най-развитите икономики, създавайки ситуация, в която мнозина, особено сред младите, се почувстваха объркани и разочаровани. Тя също така дълбоко беляза живота на развиващите се страни, посочи Бенедикт Шестнайсети. Тази криза обаче може да е подтик за размишление върху човешкото съществуване и значението на етичното му измерение, като фокусът се измести от механизмите, които управляват икономическия живот, заяви папата. Става дума не само да се стремим да овладеем загубите на индивидите или на националните икономики, а да си изготвим нови правила, които осигуряват на всички възможността за достоен живот и развиване на способностите в полза на общността, каза Бенедикт Шестнайсети.

Той прикани представителите на различните религии да повтарят твърдо и енергично, че насилието и тероризмът са антитеза на религията. "Религията не може да се ползва като претекст да се оставят настрана правилата на правосъдието и правото", каза папата. Той постави и ударение върху образование на младите хора, което да ги научи да уважават сътворението. Опазването на околната среда, съгласуваността между борбата срещу бедността и борбата срещу климатичните промени са важни области за насърчаването на цялостното човешко развитие", изтъкна папата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg