EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папазян: Абсурдна е тезата за липса на договор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папазян: Абсурдна е тезата за липса на договор

mail16:45 | 06.11.2012прегледи 376 коментарикоментари 0


Абсурдна е тезата за липса на договор между НЕК и "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", заяви бившият изпълнителен директор на НЕК Мардик Папазян, предаде репортер на БГНЕС.
Папазян коментира констатациите в докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция за изграждането на АЕЦ "Белене" пред депутатите от парламентарната анкетна комисия, която се занимава с този въпрос. Според АДФИ не са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки и няма подписан договор между двете страни, налице е само споразумение.
"Няма как да се направи абсурдния извод, че споразумението, сключено между НЕК и "Атомстройекспорт" на 29 ноември 2006 година не може да се нарече договор", твърди Папазян. Според него подписването на споразумението слага и край на процедурата по възлагане на обществената поръчка.
Според него екипът на АДФИ, извършил проверката, няма необходимият опит при процедури, свързани с ядрената енергетика и се е водил само от буквалната интерпретация на ЗОП.
"По процедурата за възлагане на обществената поръчка са работили над 200 души в продължение на една година и половина, а двама души от АДФИ са се справили с цялата документация по процедурата за 5 дни, от които два почивни", коментира той. В Закона за обществените поръчки ясно е написано, че неуредени въпроси в него се уреждат с разпоредбите на Търговския закон и Закона за задълженията и договорите, според който "договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях", отбеляза Папазян.
Той попита как така нито БЕХ, нито МРРБ и МОСВ, нито Агенцията за ядрено регулиране, нито "БНП Париба" (която отпуска на НЕК заем за изграждането на втората атомна централа – бел. ред.) не са забелязали, че не е налице договор с руската компанията.

Европейската комисия също приема, че е налице договор до ключ, подчерта Папазян. Немският гигант RWE, който подписва споразумение с НЕК за 49% от проекта, явно също приема, че е налице договор с "Атомстроекспосрт", добави той. "Финансовите експерти на АДФИ са много компетентни, когато става дума за изразходването на публичните финанси и изпълнението на законодателството в областта на обществените поръчки", подчерта от своя страна директорът на агенцията Теменужка Петкова.
"Финансовите експерти много точно и детайлно са анализирали всеки един етап от процедурата за възлагане на обществена поръчка", убедена е тя. "В подписаното споразумение на първа страница е записано, че "преговорите по окончателния договор не са приключили". Има и възможност НЕК да прекрати преговорите, нещо, което в договорите по обществени поръчки не съществува като опция", подчерта Петкова. /БГНЕС
 


Тагове: договор, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053