EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папа Бенедикт XVI с декрет срещу прането на пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папа Бенедикт XVI с декрет срещу прането на пари

mail11:10 | 30.12.2010прегледи 660 коментарикоментари 0


Папа Бенедикт XVI днес ще публикува декрет, целящ да направи финансовите трансакции на Ватикана по-прозрачни, предадоха световните агенции.
Тази мярка е реакция на действията на Римската прокуратура, която на 21 септември конфискува 23 милиона евро от сметка на Ватикана в рамките на разследване за пране на пари.
Документът, наречен "motu propio" (лат.), се издава лично от главата на Римокатолическата църква и е насочен към "предотвратяването и борбата срещу незаконната дейност във финансовата и валутната сфера". С него ще бъде създадена нова Служба за финансова информация към Ватикана.
Новата разпоредба се очаква да допринесе за включването на Ватикана в списъка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) със страни, спазващи правилата за борба с прането на пари.
В средата на септември Римската прокуратура започна разследване срещу президента на банката на Ватикана - Институт по религиозните дела (ИРД) - Еторе Готи Тедески и още един висш ръководител на банката за нарушаване на закона срещу прането на пари. Макар да не бяха заподозрени в пране на пари, двамата бяха обвинени в пропуски при движение на средства на обща стойност 23 милиона евро.
Тогава Ватикана изрази недоумение от разследването на Римската прокуратура, но изтъкна волята си за пълна прозрачност по отношение на финансовите операции на ИРД.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg