EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Палмира освободена, ще бъде възстановена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Палмира освободена, ще бъде възстановена

mail06:30 | 28.03.2016прегледи 2556 коментарикоментари 0


Сирийската армия си върна контрола над Палмира, след като прогони джихадистите от групировката "Ислямска държава", които държаха античния град близо година, заяви сирийски военен източник за АФП на мястото на събитието в Палмира. По-късно новината потвърди в специано изявление Сирийската армия. След ожесточени нощни боеве армията вече контролира изцяло град Палмира, включително античния обект и градската част. Те (джихадистите) се изтеглиха, уточни анонимният източник. В събота срещу неделя военнослужещи от сирийската армия свалиха флага на терористичната групировка от древния замък, предаде РИА Новости. Офанзивата за освобождаването на древния град, който от май 2015 г. е в ръцете на екстремистите, беше стартирана преди няколко дни.

  Сирийски сапьори приключват операцията по разчистване от мини и фугасни боеприпаси на улиците на древна Палмира, току-що освободена от ордите на джихадистите от "Ислямска държава", предаде ТАСС, цитирайки първия репортаж от освободения град на телевизионния канал "Ал Ихбария".
    Значителна част от паметниците, намиращи се в историко-археологическия резерват на Палмира, все пак са оцелели, се посочва в репортажа. "На хоризонта се вижда колонадата, водеща към пазарния площад - Агора - в центъра на античния град. Оцелял е мраморният театър, обаче Триумфалната арка, служила като визитна картичка на града, не е на познатото си място. Изчезнали са повечето статуи и барелефи", констатира тв каналът.
    Вандалите от ИД са разграбили местния музей, където са се съхранявали реликви, открити при разкопките. Залите на музея са опустошени, разтрошени статуи на патриции и езически богове се търкалят по земята сред купчини боклуци и рухнала мазилка.
    Витрините, зад които са били изложени експонатите, намерени при разкопките или извлечени от палмирските гробници, за разтрошени. Самите артефакти - многобройни украшения, огърлици, пръстени, амфори, статуетки, печати, монети - са разграбени и вероятно ще се появят на нелегалния пазар на антични ценности. Самият некропол, където са били намерени находките, е разрушен.
    Пред входа на музея липсва прочутата статуя на лъва Алат от 1 век (н.е.), която бе унищожена от вандалите на ИД веднага след като те завзеха Палмира на 21 май м.г.
    Както съобщи за агенция САНА директорът на сирийския департамент за древни паметници и музеи Маамун Абдел Керим, сирийски археолози и реставратори са сред първите, които ще се отправят към освободената Палмира. "Прието е правителствено решение за разработването на стратегически план за поетапно възстановяване на всички разрушени паметници, явяващи се национално достояние на сирийския народ", каза той.

Връщането на контрола върху Палмира е и от стратегическо значение, макар да има и символично значение. Силите, които контролират града, контролират и намиращата се наоколо пустиня – зона от близо 30 000 кв. км., която продължава до границата с Ирак. Ако там се настанят сили на правителството, това би намалило контролираната територия на групировката в Сирия от 40% от територията на държавата до 30% от нея.

 

Продължава офанзивата на иракските сили за сигурност за освобождението на Мосул от групировката „Ислямска държава”, съобщава ТАСС. Информацията е потвърдена на съвместна пресконференция на началникът на Комитета на началник щабовете на Американските въоръжени сили генерал Джозеф Данфорд и министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. В района на гр. Махмур е предислоцирано подразделение на американската морска пехота, което оказва артилерийска подкрепа на иракските сили. Ръководителят на Пентагона подчерта задоволството си от настъплението на иракските сили и заемането им на позиции, които доскоро са били под контрола на „Ислямска държава”. По думите на Картър американската морска пехота подпомага с артилерийски огън настъплението срещу „Ислямска държава”. Заявено е намерението на Щатите да разширят оказваната помощ срещу „Ислямска държава” в Ирак. "Тази помощ може да се изразява в увеличаване на броя на разположените в Ирак американски войници са разположени в Ирак”, потвърди генерал Джозеф Данфорд. "С министъра очакваме, че иракчаните ще разширят операциите си в Мосул , поради което ще увеличим американската помощ и броят на американските войски в Ирак през следващите седмици." , посочи той. Въпреки това Дънфорд заяви, че решение по този въпрос още не е взето. Според него ролята на американските сили в наземни операции не трябва да се разширява и отрече в Ирак да са разположени 5 000 американски войници. Според данни от Пентагона общият брой американски войници и офицери в Ирак е 3 800 души. В допълнение, Дънфорд посочи, че разположената в Махмур част на морската пехота на САЩ не е в челните редици.
снимки:Twitter
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161