EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пактът за финансова стабилност - няма значение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пактът за финансова стабилност - няма значение

mail09:30 | 01.06.2011прегледи 707 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, ikonomika.org
Европейската централна банка публикува изследване под заглавието "Проработи ли икономическото управление на ЕС. Само фактите". Ето и фактите:
Тестваме дали два елемента от рамката на икономическото управление на ЕС и еврозоната – Пактът за стабилност и Лисабонската стратегия – имат някакъв ефект върху макроикономическите резултати. Тестваме твърдението прилагайки метода разлика в разликите върху панел от над 30 страни, някои от които не са в ЕС (контролна група). По този начин ефектът от стълбовете на европейското икономическо управление се оценява на база на представянето преди и след приложението, както и спрямо контролната група. Намираме силни доказателства, че нито Пактът за стабилност, нито Лисабонската стратегия имат някакъв значителен положителен ефект върху фискалните и икономически резултати. Заключаваме, че има нужда от дълбока реформа в тези стълбове, за да проработят през следващото десетилетие.
накратко:
1. Пактът за стабилност няма никакъв ефект върху движението на първичния бюджетен дефицит…
2. Лисабонската стратегия в най-добрия случай няма никакъв ефект върху реалния растеж на БВП, растежа на заетостта и растежа на производителността на труда
Това се получава когато всички подписват нещо без много-много да се замислят – с аргументи като "щом е от Брюксел, значи е добро" или "да подпишем, за да можем да участваме". Трябва да се води дебат по същество, а не само да се повтарят безсмислени заучени фрази като "Европа 2020", "Пакт за еврото" и пр.

 


Тагове: пакт, финанси
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg