EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пазарът на труда се отваря за граждани на Молдова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на труда се отваря за граждани на Молдова

mail09:05 | 11.10.2018прегледи 742 коментарикоментари 0


Достъпът на граждани на Молдова до трудовия пазар у нас вече е улеснен. Спогодбата за трудова миграция между България и Молдова е обнародвана в Държавен вестник. Наемането на молдовци ще се прави без разрешение за работа за срок до една година с възможност за удължаване до три години. Сезонните работници ще са с право на пребиваване от 9 месеца годишно. Целта на спогодбата е да даде допълнителна възможност да се набави липсващата работна ръка в сектори у нас, в които има недостиг.

Спогодбата изисква молдовските граждани да имат сключен трудов договор с работодател у нас и разрешение за пребиваване. Окончателният подбор на кандидатите ще се прави от българските работодатели. Те предварително ще заявяват брой работници, работни места, критерии за квалификация. Интервютата за работа, практическите изпити, пътните разходи до и от България, медицинските прегледи у нас ще са за сметка също на работодателя.

Преди заминаването одобрените имигранти трябва да имат индивидуален трудов договор на български и на румънски език. Ще подписват и декларация, с която се задължават да се върнат на територията на изпращащата държава при изтичане на срока на законното пребиваване у нас. Заявленията за визи по тази спогодба ще се обработват с предимство. Разходите за тях се поемат от работниците. Наетите молдовци могат да бъдат придружени от семействата си в България./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876