EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на престижните професии вдига летвата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на престижните професии вдига летвата

mail11:14 | 04.06.2010прегледи 1535 коментарикоментари 0


Хората са станали много по-немобилни през последната година и по-реалистични в очакванията си, показва анкета на Human Capital, проведена сред HR мениджъри на компании от различни бизнес сектори и представители на агенции за подбор.
 „Професионалистите на определено ниво избягват премествания и резки движения”, категоричен е Борис Тачев директор „Човешки ресурси и администрация” в GLOBUL. Според наблюденията на Галина Георгиева, съуправител  на Bulwork – компания, специализирана в подбора на ИТ специалисти, професионалистите са станали не само много по-плахи в смяната на работа, а и в търсенето на нови възможности. Според нея няма значителна промяна на предлаганите възнаграждения в ИТ сектора, но компаниите са много по-взискателни. „Ако преди са били склонни да наемат човек, който отговаря на 70% на профила, то сега се търси съответствие на 90%”, обясни тя.
Въпреки икономическата ситуация и промените на пазара на труда привличането на  специалисти с техническо образование и опит е изключително трудно, твърди Красимир Кирков – ръководител „Управление на човешките ресурси” в Liebherr.
По думите му проблемът е, че тези специалисти в България са малко. „Миналата година също беше така, но тогава бяха по-склонни да си сменят работата”, обясни той. Петър Василев, който е мениджър „Човешки ресурси и администрация” в EPIQ отчита увеличен брой на кандидатите, но също твърди, че специалистите, които притежават необходимите качества и умения, са станали по-предпазливи в смяната на работа. По-големият брой кандидати обаче е причина хората вече да имат по-реалистична представа за себе си и очакванията към компанията.
В банковата сфера се наблюдава увеличение на качествените кандидати в сравнение с миналата година според Соня Цачева - мениджър „Оценяване и развитие” в UniCredit Bulbank, което в известна степен се дължи и на многото завръщащи се от чужбина млади хора.
Кандидатите и в банковата сфера са станали по-реалистични в очакванията си. „Докато преди време се избираше компанията, която дава по-високо възнаграждение, сега се избира  сигурната компания, дори и за сметка на по-ниско възнаграждение”, смята Деница Стоянова – старши мениджър отдел „Обучение и развитие” в UniCredit Bulbank.
„Положителната тенденция е, че се появяват по-добри кандидати с малко по-реалистични очаквания, защото бяхме достигнали етап, в който имаше абсурдни изисквания”,  коментира Наташа Цветкова – старши вицепрезидент на E.ON България. По думите на Добромир Минков, старши консултант в компанията за директен подбор Stanton Chase International, променената икономическа ситуация е причина служителите да имат по-ясна самооценка за себе си и да са по-лоялни към фирмите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg