EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на мляко и млечни продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на мляко и млечни продукти

mail07:04 | 27.06.2019прегледи 848 коментарикоментари 0


След кризата на пазара на млечни продукти през 2015—2016 г, която доведе до ниски цени и засегна силно производителите от ЕС, Европейската комисия изкупи общо 380 000 тона обезмаслено мляко на прах чрез публична интервенция в периода между 2015 и 2017 г. Целта беше да се стабилизира пазарът и да се подпомогнат доходите на земеделските стопани.

От края на 2016 г. Комисията започна да провежда месечно, а впоследствие и на всеки два месеца, публични търгове с цел постепенно да върне продуктите обратно на пазара, без това да предизвика пазарни смущения.

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: С днешната продажба на последните запаси от обезмаслено мляко на прах приключи един важен процес. Фактът, че запасите бяха продадени, без това да окаже въздействие върху цената на обезмасленото мляко на прах, е отплатата за търпението и благоразумието, с които Комисията управляваше този процес от 2015 г. насам. По-високите цени и стабилността на пазара са преките резултати от действията на Европейската комисия. За пореден път тя показа своята ангажираност, както и подкрепата и солидарността си с европейските земеделски стопани в условия на криза. Постигнатите резултати са доказателство за необходимостта от общата селскостопанска политика, както и за ефикасността на нейните инструменти. Бяха използвани правилните мерки, които изиграха ролята на защитна мрежа в период на значителни пазарни смущения, а подходящото им и навременно прилагане допринесе за осигуряването на жизнеспособността на стотици хиляди европейски млекопроизводители.

Две години и половина след първия публичен търг складовете са празни, а цената на млякото се повиши значително от 26 евроцента/kg през лятото на 2016 г. до 34 евроцента/kg през май 2019 г.

Цялата информация относно тръжните процедури е изцяло документирана онлайн в рамките на портала на Органа за наблюдение на пазара на мляко. След днешната продажба на 162 тона обезмаслено мляко на прах целият запас от първоначалните 380 000 тона е практически реализиран, като всички 14 държави членки, които съхраняваха обезмаслено мляко на прах от името на Комисията, са се освободили от своите запаси.


Тагове: мляко, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146