EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на зеленчуци - разграден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на зеленчуци - разграден

mail18:00 | 09.07.2013прегледи 594 коментарикоментари 0


Председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Трифонов, в последните дни родни земеделски производители излязоха на протести в страната заради ниските изкупни цени на земеделската продукция. Каква е вашата позиция и убива ли наистина вносният домат българския?
Слави Трифонов: Българските земеделски производители загубихме пазари. Ние просто нямаме пазари и именно там е проблемът. Родното производство е толкова свито, почти нищо не произвеждаме самите ние и въпреки това няма къде да продаваме продукцията си. Борбата в този случай е за пазари. Споделяме проблемите си с представители на Министерство на земеделието и храните и ясно им заявяваме, че не може да си раздаваме така лесно пазарите. Сами помислите как се отразява това, че 85 на сто от зеленчуците и плодовете на пазарите ни са внос. Едва 15% са българско производство. С каквото и да се сблъскваме, колкото и да намаляваме цените, пак ще имаме излишък. Трябва да се знае, че българската продукция е качествена и то много повече от вносната. Изобщо не засягаме дори и важния въпрос колко борба, сили и години ще са ни необходими, за да започнем да продаваме плодовете и зеленчуците си на нормални цени. По отношение именно на зеленчуците и на плодовете правилото е 1000 на 3000 километра на север.
Фокус: Какви мерки конкретно трябва да предприеме държавата, за да реши проблема на българските земеделски производители?
Слави Трифонов: Вчера гледах, че министърът на земеделието проф. Димитър Греков беше поканил на среща представители на протестиращите в Петрич. Какво обаче ще стане като ги събере?! Сега уж ще правим мобилни прегради, ще направим една акция и това е. В същото време България е член на Европейския съюз вече шест години и си има написани регламенти, които контролират осигуряването на пазарите с пресни плодове и зеленчуци. От тези регламенти обаче почти нищо не е приложила страната ни. Оправданията са свързани с това, че трябват субсидии. Да, наистина е така. Има обаче и краткосрочни мерки, за които не е необходим дори и лев. Трябва само хората в земеделското министерство, които вземат заплати, да си свършат работата.
Фокус: Какви са тези краткосрочни мерки, които могат да бъдат предприети с цел подобряване на ситуацията за родните производители?
Слави Трифонов: Трябва да се приложат европейските регламенти за организация на пазара с пресни плодове и зеленчуци. Има закон, който е написан по европейските регламенти, и това е именно Закон за организацията на пазара със земеделски продукти. От този закон са приложени обаче не повече от 10% и той си стои захвърлен в някой шкаф и нищо не се прилага. Ако този закон се приложи, ситуацията ще стане същата като в Гърция. Някой от нашите производители да е отишъл да продава домати и краставици в Гърция?! Искам да попитам тези, които определят пазарните правила и заявяват, че има свободна пазарна икономика, да отидат в свободната пазарна икономика на Гърция или пък в Измир и да продадат един тон български краставици. Нека да отидат и ще разберат за каква свободна икономика става на въпрос или става дума по-скоро за строго организиран пазар. Не казвам монополи, не казвам и рестриктивни мерки, но казвам да се приложат европейските правила. Ако го направим за три месеца ще се оправят нещата. Вторият проблем е въпросът за ДДС-то върху пресните плодове и зеленчуци. В хазната влизат по-малко приходи от ДДС-то върху пресните плодове и зеленчуци, отколкото се източват. Следователно повече се източва, отколкото влизат приходи. Ако ДДС-то върху пресните плодове и зеленчуци е нула или е например 5%, то пералнята за пари веднага ще се развали. Обобщението е, че е необходимо въвеждането на европейските регламенти и редукция или нулиране на ДДС-то за пресни зеленчуци и плодове.
Фокус: А каква е позицията на самата изпълнителна власт по отношение на исканите от вас промени? Отворени ли са за диалог?
Слави Трифонов: Не съм убеден, че са отворени към тези промени за българските земеделски производители. Аз лично съм от хората, които подкрепят правителството на Пламен Орешарски, министърът на земеделието проф. Димитър Греков също може да реши проблема, ако има политическа воля, но все още не виждаме директна реакция. Има решения и ние като производители ги предлагаме. Поне 60 на сто от предлаганите пресни плодове и зеленчуци по пазарите в страната трябва да са българско производство. Нека да вземем пример от Сърбия, където никой чужд производител не може да влезе, тъй като тяхното производство е много силно, продава се и пазарът им е силно организиран. Защо да не стане така и в България?! Много пъти съм казвал на колегите от земеделското министерство да – „Товарим един микробус с краставици, отиваме на пазара в Солун и искам да ги продадете.” Те ще видят сами дали ще могат да отворят дори вратите на микробуса. За да се продава там са необходими 11 разрешителни, а докато ги извадиш и продукцията се е развалила. На нашите пазари обаче всеки влиза, отваря вратите на микробуса и започва да продава каквото си иска. Никой не го интересува и че доматите например са напръскани с пестициди и издържат по 25 дена. Как става тази работа?! Никой не се сеща и за минималните входни цени, които са задължителни. Никой и не разбра какво точно означава „минимални входни цени”. Целият Европейски съюз има минимални входни цени, а ние разбираме, че това са цените, по които се угнетява. Да, ама не! Нека да е ясно, че тези цени гарантират и качеството, защото чувам, че от Гърция не може да се спре вноса. Добре, ама някой знае ли какво е качеството на гръцката продукция?! Целият този пазар на пресни плодове и зеленчуци е един голям контрабанден канал с голямо значение.
Фокус: При какви условия земеделските производители ще прекратите протестите?
Слави Трифонов: На всички колеги трябва да им е ясно, че важното е да се обединим и да се преборим за нашия български пазар. Докато не се преборим сами за присъствието си на пазара, ще ни мачкат. Никой не иска да приеме вече шест-седем години и Закон за браншовите организации в земеделието. Не искат да ни приемат, не им трябват на управляващите силни организации.
Фокус: Не е ли заплаха за отношенията ни с останалите европейски страни ограничаването на вноса на пресни плодове и зеленчуци?
Слави Трифонов: Със сигурност ще бъдат предявени определени претенции. Ние имаме право да налагаме рестриктивни мерки до толкова, до колкото спазваме европейските регламенти. На нас обаче именно спазването на тези регламенти са ни необходими. Така ще си осигурим качествена вносна стока и българско производство на много по-ниски цени, тъй като няма бъдат включвани разходи за транспорт. Надценката за транспорт обикновено от Турция или Гърция е с около 25-30 стотинки на килограм. Втората тема, която трябва да бъде разисквана, са субсидиите от страна на държавата. Държавата не помага в случая и се съгласявам с думите на мои колеги, че министерството води антиполитика спрямо производството на плодове и зеленчуци. Двайсет години се води антиполитика срещу българските производители на плодове и зеленчуци.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg