EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарни тревоги преди автосалона в Париж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарни тревоги преди автосалона в Париж

mail15:15 | 27.09.2012прегледи 439 коментарикоментари 0


Автосалонът в Париж отваря днес врати за журналисти в контекста на силен спад на продажбите, особено в Европа, предадоха световните агенции. Европейският автомобилен пазар се сви за пета поредна година и много производители се озоваха със складове, пълни с непродадени автомобили, отбелязва АР. Според анализаторите тази година се очаква допълнително свиване на автомобилния пазар с 5% до 12,5 милиона автомобила. В същото време предприятията имат капацитет да произвеждат 20% повече коли, отколкото могат да продадат. По последни данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители регистрациите на нови коли в Европа са намалели с 8,9% през август, което е 11-и пореден месец на спад. За първите осем месеца на годината понижението е със 7,1%. Според консултантската компания Alix Partners осем от водещите 10 европейски автомобилостроители ще понесат "драматичен спад" на продажбите тази година. Експертите й изтъкват, че около 40% от общо стотината европейски автомобилни завода работят много под производствения си капацитет.

Ръководителят на италианският производител на автомобили Fiat и американския Chrysler Серджо Маркионe предупреди, че ако не бъдат затворени непродуктивните предприятия, един или повече автомобилостроители ще фалират в средносрочен или дългосрочен план. Френската компания PSA Peugeot Citroen предприе серия мерки за намаляване на разходите заради силния спад на продажбите й във Франция, Испания и Италия, от които е силно зависима, посочва AFP. Тя иска да съкрати 8000 работни места във Франция и да закрие предприятието си край Париж, както и да реализира икономии от няколко милиарда евро, надявайки се да се възстанови до 2014 г. Другият френски автомобилостроител, Renault, още не е стигнал дотам, но кризата не го е пощадила. Групата преразгледа към понижение прогнозата си за пазара в Европа до свиване на продажбите с 8% на целия континент и с 13% във Франция. Несигурност витае и над заводите на германския Opel, дъщерна компания на американския гигант General motors в Бохум, а другият американски производител, Ford,очаква загуба от $1 млрд. в Европа през тази година и обяви съкращаването на неколкостотин места в администрацията и търговските отдели чрез доброволно напускане на служители.
На салона в Париж, който отваря врати за широката публика в неделя, ще бъдат представени над 270 световни автомобилни компании, които се очаква да направят над 100 световни премиери, информира ИТАР-ТАСС. По традиция на парижкото автомобилно изложение компаниите представят най-новите си модели, които предстои да бъдат пуснати в продажба. Очаква се главно събитие на салона да стане представянето на два модела - Dacia Logan и Volkswagen Golf VII. Един от основните конкуренти на Volkswagen, японският автомобилостроител Toyota, ще покаже във френската столица новата Toyota Auris. Автосалонът предоставя възможности и за представяне на автомобили от т. нар. бюджетна ценова категория като Skoda Rapid, компактни градски автомобили като корейския Chevrolet Spark и японския Mitsubishi Mirage. Говорителят на асоциацията на френските автомобилостроители Франсоа Рудие отбеляза, че билетите за парижкото изложение се разпродават в интернет с невероятна скорост, което свидетелства за големия интерес на публиката към събитието. През 2010 година автосалонът в Париж беше посетен от 1,46 милиона души.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150