EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазари & петрол, долар днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазари & петрол, долар днес

mail12:28 | 10.08.2015прегледи 1770 коментарикоментари 0


Азиатските акции тръгнаха нагоре, но все пак запазиха нива, близки до рекордния за последната година и половина - две спад.

Китайският фондов пазар не подтикна инвеститорите да забравят предпазливостта си след поредните мерки за икономическо стимулиране от страна на държавата. Основните индекси на азиатските акции се покачиха с между 2 и 4%. Днес всички очакват движението на британския FTSE 100.

Новините за най-големия спад на китайския износ за последните четири месеца и сривът в производствените цени запазиха индексите на ниско ниво.

Докато икономисти отдавна прогнозираха забавяне на темпа на икономически растеж на Китай след години на изключителен растеж, инвеститорите останаха изненадани от мащаба на забавянето и въздействието, което то оказва върху развиващите се пазари.

През шестте месеца до май обемите на световната търговия са се свили с около 4% на годишна база, а темпото на спад не е било толкова скоростно от рецесията между 2001 и 2009 г. , коментираха икономисти от "BNP Paribas", цитирани от "Ройтерс". Голяма част от това годишно забавяне се дължи на продължителния спад в Китай.

Забавяне на Китай идва в особено чувствителен момент за развиващите се пазари на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще приключи с почти десетгодишната си политика на нулеви лихвени проценти.

Последните данни потвърждават икономическото възстановяване на САЩ. Американските власти в петък обявиха създаването на нови 215 000 работни места през юли, а процентът на безработицата удари седемгодишно дъно от 5,3% с признаци за покачване на заплатите.

Индустриалният индекс Dow Jones падна с 0,3 на сто до 6-месечно дъно, а широкият индекс S&P 500 също тръгна надолу с 0,3%.

Перспективите за по-високи лихвени проценти в САЩ направиха долара по-привлекателен за инвеститорите. Индексът DXY, който следи представянето на зелената валута в световната кошница от валути, нарасна до 98.334, най-високото ниво от края на април, преди отново да тръгне надолу. В понеделник той се задържа на 97.62. Еврото се търгуваше за 1.0967 евро, докато йената се разменяше за 124.37 за долар.

Цените на петрола отразиха забавянето на световната икономика. Цената на барел лек суров петрол (WTI) с доставка през септември отстъпи надолу с 30 цента до 43,57 долара. Барел от референтния европейски сорт "Брент" пък изгуби 36 цента до 48,25 долара за барел. Черното злато завърши миналата седмица надолу, спад за шеста поредна седмица в Ню Йорк и Лондон. /Ройтерс


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg