EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарджик: 78% остават в града

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарджик: 78% остават в града

mail14:00 | 19.06.2012прегледи 638 коментарикоментари 0


Община Пазарджик е добро място за живеене според преобладаващата част от пълнолетното население. 78% нямат планове за преместване в друго населено място. Въпреки това обаче, всеки трети не вижда подобрение в живота си от 2007 г. насам. Това сочи проучване, проведено съвместно от ЕСТАТ и Гражданско движение "ДНЕС".
Икономиката, социално-икономическите проблеми и инфраструктурата оформят трите най-важни проблема, докато безработицата, ниските заплати и пенсии и ниският стандарт на живот, са най-спешни за решаване. Преизбраният кмет Тодор Попов увеличава своето влияние в общината и оценката за работата му става все по-висока- 4.96, в сравнение с 4.70 през 2010 г. 62% от анкетираните смятат, че интересите им нямат защитник в лицето на местните политици, като най-уязвими се чувстват хората над 40 години, получилите основно и по-ниско образование, безработните и хората с ниски доходи. По-добра е оценката за спазването на политическите ангажименти- около 60% дават положителен отговор. Наблюдава се разминаване между заявената готовност за участие в граждански инициативи и реалното участие в протести. Подобни разлики се дължат или на липсата на инициативи, говорещи на езика на населението, или на склонността да се говори повече, а действа по-малко. Жителите на Пазарджик не проявяват склонност към членуване в организации- само 30% от пълнолетното население заявява принадлежност към някаква организация, независимо от какъв тип.

Основните проблеми, обособени в двете плоскости „обществен дневен ред“ и „политически дневен ред“, подлежат на съпоставяне, за да се открият различията в дефинирането на проблемите между двете групи. Резултатите са представени в таблица 1. За да бъдем коректни при изчисляването на индекса на сходство, изключваме чисто политическата тематика, както и специфичните „управленски” аспекти на проблемите и се съсредоточаваме само върху конкретните проблемни области, коментирани от местните лидери. Изчисленият индекс на съвпадение е със стойност от 27,5%, като през април 2010 г. същият е 22.5%.

Индекс на връзката между политическия и обществен дневен ред според публикациите в медиите и проучването сред жителите на общината

Данните са резултат от представително количествено изследване сред пълнолетното население на община Пазарджик, проведено в периода 20 април – 2 май 2012 г. В проучването са обхванати 401 лица на възраст 18 и повече години. Използваният метод на регистрация е „телефонно интервю в дома на респондента”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg