EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Падащият $ тревожи корпоративна Америка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Падащият $ тревожи корпоративна Америка

mail14:19 | 19.10.2009прегледи 618 коментарикоментари 0


Изпълнителни директори от най-големите американски корпорации се притесняват от спадащия долар. Според тях това може да намали  кредитоспособността в цял свят, да засили инфлацията и да подкопае икономиката.
Американската валута се срина до 14-месечно дъно, и докато слабият долар смъква цените на американските продукти извън САЩ, то американските шефове на корпорации, които се събраха на бизнес среща в Северна Каролина, изразиха притесненията си че „анемичния” долар сигнализира за проблеми.
Девалвацията на валутата поражда тревоги, че така се понижава доверието в САЩ в световен мащаб, заявява изпълнителния директор на Office Depot Inc. в интервю за Reuters.
Тъй като Федералният резерв работи ефективно за "печатане на пари" чрез различни програми, за да рестартира блокирането на финансовите пазари, инфлацията е риск.
"Притеснявам се,  че ако не се промени сегашната стратегия за разходи, ще сме свидетели на  инфлацията и по-нататъшно намаляване цената на долара", смята Петър Дарбе, директор на PG & E Corp.
Настоящият курс на долара е доказателство, че и в света се очаква същото нещо. „Ние трябва да се върнете към фискална отговорност", добавя директорът на  Office Depot.
Зелената валута е под голям натиск заради очакванията, че основната лихва в САЩ ще остане на много ниско ниво. Това намалява привлекателността на американските инвестиции и търсенето на долара.
Естествено има и изпълнителни директори, които са на противоположно мнение и смятат, че слабият долар ще е от полза за американската икономика.
Най-голямата полза за бизнеса ни е слабият долар, заявява Джеймс Гуднайт, изпълнителен директор ба софтуерната компания SAS.
Около 65 на сто от приходите на SAS  са от бизнеса й извън САЩ и така по-ниският долар спрямо еврото повишава печалбата им.
Все пак в дългосрочен план всички се притесняват от слабия долар.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg