EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пада кредитният рейтинг на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пада кредитният рейтинг на България

mail20:08 | 14.04.2009прегледи 3376 коментарикоментари 0


credit_rsikМеждународната компания за управление на кредитния риск Кофас (Coface) свали кредитния рейтинг на България от А4↓ на B, с което официално отчете повишаването на бизнес риска в страната. Така България става една от 47-те държави, чиито рейтинги бяха понижени заради последиците от глобалната финансова криза. Предишната актуализация на рейтинга от А4 на А4↓ бе направена през 2008, когато дружеството постави България в списъка на държави с негативна тенденция и специално наблюдение.
Експертите на компанията следят нивата на кредитния риск в 155 държави в света и рейтингът им отразява тенденциите в три основни насоки: бизнес климат, икономически и финансови перспективи и фирмено поведение на плащане. Класификацията е в седем нива - А1, А2, А3, А4, В, С и D в посока увеличаване на риска.
„България очаквано е сред страните с намален кредитен рейтинг, защото беше отчетено повишаване на уязвимостта й от външния икономически шок. Тази промяна на рейтинга е предвидима и не бива да ни стряска. Макар и „привнесена" за България, от началото на годината световната икономическа криза вече има своите реални проявления у нас и просрочията при плащане видимо се увеличиха. Силната ни зависимост от външни фактори и чуждестранни инвестиции, както и затрудненията в експортно-ориентираните сектори, също доведоха до увеличаване на бизнес риска.", обясни Камелия Попова, управител на Кофас България.
Анализите на компанията показват, че към края на миналата година глобалната криза все още не оказва пряко въздействие върху България. До тогава не се наблюдаваха и реално влошаване на тендециите при плащанията у нас, както и сериозно увеличаване на междуфирмената задлъжнялост. Към края на първото тримесечие на тази година обаче експертите на Кофас отчитат между 10 и 20% увеличение на просрочените вземания в България.
Най-силно засегнати са обичайните високорискови отрасли като строителство и селско стопанство. В строителството ръстът на просрочията е над 50% спрямо същия период на миналата година. Традиционно стабилните, предимно експортно-ориентирани отрасли като текстил и метали, обаче също са сериозно засегнати от драстично влошената конюнктура на международните пазари. Причините за това са намаляване на поръчките, спад на цените в световен мащаб и нестабилно финансово положение на техни традиционни партньори в чужбина.", обясни още Камелия Попова.
В световен мащаб от рейтинговата агенция отчитат над 50% увеличение на лошите плащания за 2008 г. Световната криза води до влошаване на бизнес климата в десетки държави и води до промяна на кредитните им рейтинги. Негативна актуализация понася не само България, но и всички държави от Западна и Централна Европа, както и развиващите се пазари в източната част на Стария континент.
Последните анализи на агенцията предвиждат, че пикът на финановата криза вероятно ще бъде достигнат през първата половина на 2009. Експертите не се отказват от прогнозата си за обрат в положителна посока след юли, когато се очаква низходящата тенденция в световната икономика да спре. Първите категорични признаци на подобрение в световен мащаб от дружеството предвиждат за началото на 2010.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888