EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Още финансиране за ключови специалности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още финансиране за ключови специалности

mail17:02 | 23.01.2018прегледи 10749 коментарикоментари 0


Има списък и критерий за специалностите от професионалното образование, за които има очакван, бъдещ недостиг на пазара на труда. Това каза на брифинг по актуални въпроси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че това са специалности, по които броят на заетите, очаквани да се пенсионират през следващите пет години, е поне два пъти по-висок от учениците, обучаващи се по тези специалности в професионалните училища.
Тези специалности ще получат допълнително финансиране и за тях ще има изключение при минималния брой ученици за формиране на паралелки. Тези професионални училища ще могат да формират маломерни паралелки с тези допълнителни средства, съобщи министър Вълчев.
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че тези професии са в 12 професионални направления и сред тях са транспортните услуги, машиностроенето, металообработването и металургията, моторните превозни средства, електротехниката и енергетиката, строителството, хранителните технологии. Тя коментира, че това са професионални направления, които са основата на нашата икономика. Сред тях са пътно-строителната техника, подемно-транспортната техника, автотранспортната техника, експлоатацията на автомобилния транспорт, стругарството, локомотивите и вагоните, металорежещите машини, заваряването, вътрешните ВиК мрежи, външните облицовки и настилки. Списъкът е изключително подробен и в него са 55 специалности, които изискват задължително квалифицирана работна ръка, поясни Михайлова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg