EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още лобистки поправки в Закона за горите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още лобистки поправки в Закона за горите?

mail11:45 | 01.06.2012прегледи 610 коментарикоментари 0


След пет месеца на граждански протести и остри възражения на опозицията, депутатите от мнозинството промениха само един, и то малък детайл от големия брой вредни предложения в готвените промени в Закона за горите, които стигнаха до второ четене в пленарна зала. Бяха направени обаче нови, още по-лобистки поправки, съобщава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". На извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори в сряда стана ясно, че под натиск от ЕК депутатите от ГЕРБ са били принудени да премахнат част от схемите за държавна помощ при строителството на спортни съоръжения в горите. Но изискванията на ЕК ще се отнасят само по отношение на нови строежи и то частично.
От една страна, депутатите от ГЕРБ вмъкнаха в законопроекта възможност строителството на ски курорти и голф игрища в горите да не става чрез публични търгове, а по реда на спорния и все още неприет Закон за публично частните партньорства, който ще бъде оспорен от коалицията "За да остане природа в България" пред Европейската комисия като схема за държавна помощ. От друга страна, депутатите от ГЕРБ продължават да лобират за "Витоша ски" АД, тъй като не промениха текстовете, които дават възможност за отдаване правото на ползване на съществуващи писти без търг. Природозащитниците предупреждават, че опасността от презастрояване на защитените територии в горите продължава да расте, след като депутатите разширяват обхвата на строителство, което ще се допуска в горите. Освен открити съоръжения, вече без промяна на предназначението в горите ще се изграждат и съоръжения с временни покрития.
Остана и възможността за изсичане без план и програма на малки частни гори до 20 дка, което преди време доведе до голи сечи, особено в равнините на Северна България. Коалицията „За да остане природа в България” настоява при гласуването на законопроекта на второ четене в пленарна зала, депутатите да ограничат обхвата на строежите, които могат да се изграждат без промяна на предназначението в горите и най-вече да премахнат схемите за държавна помощ от всички законови текстове, които регламентират строителството на спортни съоръжения в държавни и общински гори.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044