EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 27 фирми в Европейската харта за пътна безопасност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 27 фирми в Европейската харта за пътна безопасност

mail09:20 | 23.02.2011прегледи 519 коментарикоментари 0


27 нови фирми и организации от България станаха част от Европейската харта за пътна безопасност. Така те се ангажират да допринесат според възможностите си за подобряване на пътната безопасност в нашата страна. През последната година и половина с общите усилия на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и другите ангажирани по проблема институции, неправителствени организации и компании броя на загиналите е намален драстично – от средно около 1000 души на година до 775 за миналата година. Така броят на жертвите се върна към нивата през 1965 г., когато автомобилите са били 6 пъти по-малко. През изминалата година част от кампаниите, които министерството проведе – като проверките на спирачната течност на автомобилите, безплатния телефон за пострадали при пътнотранспортни произшествия, проверките на гумите, бяха с активното участие на фирми и организации. Общата европейска цел е да се намали двойно броя на загиналите при пътни произшествия и да се създадат сигурни и безопасни условия на пътя за следващите поколения, коментира министър Александър Цветков.
Една от компаниите, които се включиха в хартата е "Български държавни железници" ЕАД. С подписването на документа БДЖ публично се ангажира с конкретни инициативи, целящи да повишат информираността на всички участници в превоза на пътници с железопътен транспорт по отношение на правилата и условията за безопасност по време на пътуване. Във връзка с подобряването на безопасността на транспортната услуга и минимизирането на рисковете при превоза на пътници с железопътен транспорт, БДЖ ЕАД ще проведе обучение на персонала, който обслужва пътническите влакове в региона на София.
През 2011 г. националният железопътен превозвач се ангажира да изготвя и периодично да разпространява информационни материали, свързани с изискванията за безопасно поведение на пътниците по време на пътуване с влак. Досега хартата, чиято цел е да се намалят наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа, е подписана от над 2000 фирми и асоциации, които са се заели да изпълняват поетите ангажименти чрез намиране на конкретни решения на проблемите, свързани с пътната безопасност.

Европейската харта за пътна безопасност е създадена през 2004 г., като част от мерките за борба с войната по пътищата и с амбициозната цел да намали наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа. Хартата обединява компании, държавната власт и гражданското общество, предоставяйки им възможност да предприемат конкретни действия за намаляването на броя на жертвите по пътищата, да споделят своите идеи и успешните си практики. Към месец януари 2011 г. повече от 2000 участника са се ангажирали да предприемат конкретни действия и да споделят успешните си практики, за да се постигне напредък в разрешаването на проблемите свързани с безопасността на пътя.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg