EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 100 млн. евро за сондажи в "Блок 1-21 Хан Аспарух"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 100 млн. евро за сондажи в "Блок 1-21 Хан Аспарух"

mail11:05 | 13.07.2023прегледи 1284 коментарикоментари 0


Още тази седмица в Комисията по енергетика на НС ще бъде внесено предложението България да се включи като трети партньор в консорциума, който ще търси газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море. Това каза председателстващият Комисията по енергетика и депутат от парламентарната група (ПГ) на "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев пред БТА. Той посочи, че средствата, които са необходими за следващия сондаж, са около 100 млн. евро, като Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да участва с 20 процента, т.е. 20 млн. евро. По думите му целта е другата седмица да се разгледа предложението. 

Според Добрев колкото по-бързо се направи това предложение, толкова по-бързо ще се направи проучвателният сондаж, за да се докаже наличието на количествата природен газ в блока и ще се вземе окончателното инвестиционно решение за разработването на тези находища.

Ако страната ни не участва като акционер, България няма да дели печалбата, а ще получава само концесионно възнаграждение, като при петрола и природния газ то е до 30 процента от оборота. Добрев поясни, че концесионното възнаграждение в първите години е по-малко до момента, в който компаниите си "избият" инвестицията.

"Трийсет процента концесионна от оборота е все едно да кажем, че 30 на сто от газа остава за България безплатно, без значение дали България ще участва или не в този консорциум. Ако участваме в този консорциум, освен тези 30 процента, които ще останат за България, ще получим и още 20 процента от печалбата", заяви още Делян Добрев. 

Добрев припомни, че на заседанието на комисията по енергетика миналата седмица "Тотал" (Tolal) и О Ем Ви (OMV) са изнесли изключително  интересна информация относно проекта им за търсене на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море. Очакванията на консорциума са да добива по 13 млрд. куб. метра природен газ на година между 2030 и 2040 година и по 8 млрд. куб. метра между 2040 г. 2050 г., допълни Добрев. По думите му около 20 години са достатъчни, за да се добие цялото количество газ, което се намери. Тези 13 млрд. куб. метра са много повече от консумацията в България и страната ни ще изнася 10 млрд. и 500 000 куб. метра газ, което ще ни направи по-голям износител за Европа от Азербайджан.

Радослав Рибарски от ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България" каза, че предложението е в тези проучвателни сондажи да участва и българската страна. Той припомни, че консорциумът беше съставен от три компании ("Тотал", О Ем Ви и "Репсол" (Repsol), като едната е напуснала и това е "финалната права" за проучванията, които правят двете оставащи фирми. Разходът за проучването е 100 млн. евро и те търсят трети участник, като предлагат България да участва с дял до 35 процента.

Според Рибарски, въпреки че ЕК счита природния газ за преходно гориво, в момента се изграждат много терминали и централи на газ. "Газът си остава един вид преходно гориво към постигне на пълна декарбонизация до 2050 г.", обясни народният представител. Рибарски изтъкна, че от собствения ни добив зависи и енергийната сигурност на страната. 

Рамадан Аталай от ПГ на ДПС счита, че от интерес на България е да започне да се проучва за наличието на газ в шелфа. "Докато не се направят съответните проучвания, никой не може да каже със сигурност", коментира народният представител.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg