EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Очакват се фалити в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очакват се фалити в Германия

mail18:45 | 05.01.2021прегледи 429 коментарикоментари 0


При удължаване на локдауна в Германия след 10 януари, което е почти сигурно, секторът за търговия на дребно се опасява, че това може да вещае края на десетки хиляди бизнеси, предаде ДПА. "Ситуацията наистина е много сериозна", предупреждава Щефан Гент, управляващ директор на Германската федерация на търговците дребно (Ха Де Е - HDE). По думите му търговците на дребно се чувстват като забравени по време на пандемията.

В писмо, изпратено до канцлера Ангела Меркел през уикенда и видяно от ДПА, търговската федерация призова за някаква перспектива и целенасочена и ефективна помощ за магазините, засегнати от затварянето.

Според асоциацията до 50 000 магазина с общо над 250 000 служители са застрашени от закриване, ако националната карантина бъде удължена.

"Финансовият министър Олаф Шолц винаги обявява милиардни помощи, но всъщност тази помощ не се изплаща, тъй като препятствията за достъп са твърде високи", отбелязва Гент.

Според Ха Де Е основната цел трябва да бъде отваряне на магазините веднага щом здравните власти кажат, че е това е уместно, а след това да останат отворени. "Не можем просто така да се лутаме от един локдаун на друг", казва Гент.

Ръководителят на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер предвижда сериозни последици при удължаване на карантината.

"Колкото по-дълго трае, толкова повече компании ще достигнат лимита на възможностите си, толкова повече ще фалират", каза той пред в. "Аугсбургер алгемайне". "Въпросът сега не е дали ще дойде вълна от несъстоятелност, а кога", предупреди икономическият експерт. Той добави, че има и заплаха от повишена безработица.

Очаква се във вторник германските лидери да решат да продължат локдауна след 10 януари, но още не е сигурно с колко, посочва ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg