EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаквания от Холандия начело на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаквания от Холандия начело на ЕС

mail13:34 | 08.01.2016прегледи 1041 коментарикоментари 0


Холандия пое председателството на Съвета на ЕС за първите шест месеца на 2016 г. и ще оглави усилията на страните-членки за намиране на трайни решения по въпроси като кризата с мигрантите, икономиката и дълга, терористичната заплаха, референдума за членство във Великобритания и политиката за климата след споразумението от Париж. Ето какво е мнението на холандски депутати от различните политически групи в ЕП за тяхното мнение относно предизвикателствата пред новото председателство.

Естер де Ланге (ЕНП) заяви: „Европейският съюз е заплашен отвътре и отвън от кризи и нестабилност. Очакваме холандското председателство да направи всичко възможно, за да осигури единството и решителността на Европа. Най-важното нещо е да започнем работа по съвместно контролиране на сухопътните и морските граници. Ако Европа не успее да намали наплива на икономически мигранти, ще има по-малка подкрепа за търсещи убежище от войни, които наистина имат нужда от нашата помощ.“

Паул Танг (С&Д) настоява, че решението на проблеми като кризата с бежанците и избягването на данъци от компаниите ще дойде чрез съвместни действия на европейско ниво. „Страхът все още царува: ние разчитаме на нашите национални интереси и затова всички заедно губим. Сега виждаме как проблемът с мигрантите разделя Европа и хората говорят за затваряне на граници. Това не би било напредък. Тази година очаквам Холандия да привлече вниманието на страните-членки към общите интереси и ценности – с думи и най-вече с дела.

Петер ван Дален (ЕКР) призовава Холандия да се погрижи за спазването на съществуващите и новите правила в целия ЕС. „Еднаквото прилагане трябва да бъде ключово в области като пътен транспорт, рибарство, еврото, Шенген, банките и много други.“ Той също така смята, че евентуално напускане от Великобритания на ЕС би било „бедствие както за ЕС, така и за Холандия“. Депутатът се застъпва и за правата на религиозните малцинства в Пакистан, като призовава те да бъдат отчетени при оценяването на споразумението за свободна търговия със страната. „Злоупотребата със законите за богохулство трябва да спре“, заявява той.

За Ханс ван Бален (АЛДЕ) „икономическият ръст е единственото решение на многото проблеми в ЕС“. „Холандското председателство ще се съсредоточи върху укрепването на вътрешния пазар и международната търговия. Споразумението за свободна търговия със САЩ е жизнено важно. Освен това председателството ще трябва да работи по кризата с бежанците, предизвикателствата пред Шенгенското пространство, отношенията с Русия и последиците от катастрофата със самолет MH17, евентуалното напускане на Великобритания и борбата с „Ислямска държава“ в и извън Сирия. Ефективният контрол върху европейските граници е основополагащ за вътрешната и външната сигурност на ЕС, борбата с нелегалната имиграция и управлението на кризата с бежанците.

Аня Хазекамп (ЕОЛ/СЗЛ) очаква „Холандия да бъде твърде ангажирана със стремежа към една планета, на която може да се живее. Това включва внимание към животните и природата. Транспортът на животни с дни трябва да бъде драстично намален. Също така през 2016 г, трябва да се сложи край на прекомерния риболов, да се запазят правилата за опазване на природата и да се забранят веществата, смущаващи хормоналната дейност. В тези трудни времена очакваме от Холандия да се придържа към ценностите на толерантността, състраданието и устойчивото развитие. Личният живот и свободи трябва да бъдат защитени, а не да се жертват под претекста на борбата с тероризма.“

Бас Ейкхаут (Зелени/ЕСА) вижда възможност пред Холандия да се представи като водеща страна. „Чрез поемането на лидерство Холандия може да допринесе за подобряване на европейския подход към кризата с бежанците, климатичните изменения, избягването на данъци и други основни предизвикателства, по които напредъкът досега е много бавен. Но Холандия все още изостава, когато става въпрос за енергия от възобновяеми източници, показва твърде малко състрадание към бежанците и е известна като данъчно убежище. Председателството на ЕС е отлична възможност това бързо да се промени.

„Не очаквам абсолютно нищо от холандското председателство“, заяви Марсел де Граф (ЕНС). „Това правителство е бедствие за Холандия, но е добро в следването на заповедите от Брюксел. Министър-председателят Руте ще танцува по свирката на Юнкер (председател на Европейската комисия – бел.ред.) и ще продължи да унищожава Холандия. Правителство, защитаващо интересите на Холандия, досега би затворило границите и би поставило под ключ холандските граждани, завръщащи се от боеве в Сирия. Ние трябва да излезем от ЕС, от еврозоната и категорично трябва да напуснем Шенген. Това няма да стане при председателството на Руте. Позор!“

В Европейския парламент има осем политически групи, само в една – „Европа на свободата и демокрацията“, няма холандски депутати.

Източник: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1085