EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаква се ФЕД да остави лихвата си рекордно ниска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се ФЕД да остави лихвата си рекордно ниска

mail16:04 | 15.12.2009прегледи 740 коментарикоментари 0


Очаква се ФЕД да остави основната лихва на САЩ на рекордно ниско ниво тази седмица. Големият въпрос е дали председателят на ФЕД Бен Бернанке  и неговите колеги ще намекнат за това кога ще обърнат курса и ще започнат да повишават лихвите.
Плановете за безпрецедентното количество пари, което ФЕД наля в икономиката, за да тласне възстановяването, е вояроятно да преобладават в дискусиите във вторник и сряда.
Очаква се ФЕД да обяви политическото си решение в сряда следобяд.
Централната банка трябва да се справи с предизвикателството: Ако премахне стимулите твърде скоро, може бързо да обърне крехкото възстановяване. Но пък ако го направи твърде късно, може да развърже инфлацията или нови спекулативни балони заради активите.
Бернанке даде ясно да се разбере, че негова задача номер 1 е да се подкрепи възстановяването. Миналата седмица той и други официални представители на ФЕД сигнализираха, че няма да се втурнат да повишават лихвите.
В същото време Бернанке иска да убеди скептичните законодатели и инвеститори, че когато настъпи правилното време, той е готов да оттегли парите за стимули.
Някои окуражаващи знаци за икономиката се появиха по-късно. Равнището на безработицата в страната падна до 10% през ноември от 10.2% през октомври. И освобождаването на персонал се забавя. Работодателите са съкратили само 11 000 работни места миналия месец, което е най-доброто представяне на тези данни от старта на рецесията прези две години.
Все още ФЕД прогнозира, че безработицата ще остане висока, защото компаниите не искат да наемат персонал, докато не се почувстват уверени, че възстановяването ще се състои.
Потребителите показват по-голям апетит да харчат през октомври и ноември. Високата безработица, обаче и трудните за вземане кредити е вероятно да удържат потребителите през остатъка от празничния сезон и началото на следващата година.
Икономиката все още не е стъпила солидно на краката си, казват анализатори. Така че е най-добре ФЕД да  запази сценария си от ниски лихви, добавят те.
Икономиката най-после се е върнала към растеж през третото тримесечие, след четири поредни тримесечия на понижение. Всички знаци сочат, че тя подобрява скоростта си през текущото последно тримесечие на годината. Анализаторите, обаче, се притесняват, че икономиката може да отслабне през следващата година, когато правителството оттегли подкрепата си.
Миналата седмица Бернанке предупреди, че икономиката стои срещу страхотни насрещни ветрове. Те включват слабия пазар на труда, внимателните потребители и свитото кредитиране. Срещу това връщане назад ФЕД запазва основната си лихва в границите между 0 и 0.25%, където се намира тя от миналия декември насам.
ФЕД е вероятно също така вероятно да запази лихвите на тези нива за продължителен период. Не се очаква централната банка да направи някакви основни промени в програмата си, за да натисне още надолу лихвите по ипотеките.
В отговор лихвата при отпускането на заеми от търговските банки, използвана за заеми за жилища, кредитни карти и други потребителски заеми, ще остане около 3.25%. Това е най-ниското й равнище от десетилетия.
Супер ниските лихви са добри за заемополучателите, които могат да получат заем и имат желание да вземат още дълг. Но тези същите ниски лихви са във вреда на спестителите. Те са особено тежки за хората, които живеят с фиксирани доходи.
Свитото кредитиране съсипва малките бизнеси, които са нормалния двигател за създаването на работни места по време на икономическо възстановяване. То пречи на тяхната възможност да наемат персонал и да се разширяват.
Много малки бизнеси разчитат на по-малки банки за кредит. Но именно проблемните заеми за търговски недвижими имоти са концентрирани в тези банки. Това затруднява потока на кредитирането.
На среща в белия дом президентът Барак Обама поиска от топ банкерите да увеличат отпускането на заеми за малките бизнеси. По-късно някои банки се съгласиха да го направят.

Източник :Infostock.bg


Тагове: ФЕД, лихви
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg