EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаква се слаб ръст на френската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се слаб ръст на френската икономика

mail07:35 | 15.08.2023прегледи 503 коментарикоментари 0


Икономиката на Франция се очаква да отбележи "скромен ръст" през третото тримесечие, тъй като през юли е отчетено леко повишение на промишленото производство и на сектора на услугите в страната, обяви френската централна банка, цитирана от Ройтерс. 

"През третото тримесечие... очакваме брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне умерено в сравнение с предходните три месеца", се казва в месечния доклад на Banque de France за бизнес климата в страната. 

"Най-новата прогноза на френската централна банка като цяло е в съответствие с предходната, огласена през юни", се посочва в доклада. Тогава беше прогнозирано, че икономиката на Франция ще нарасне с 0,2 на сто през третото тримесечие на 2023 г. 

Проучването на централната банка е проведено сред мениджърите на 8500 фирми. Представителите на компаниите от промишления сектор отчитат "скромно повишаване на бизнес активността" им през юли.

В сферата на автомобилостроенето и високите технологии, както и при производството на облекла обаче е регистрирано съществено увеличение на продукцията. 

Предприемачите от сектора на услугите също съобщават за подобряване на своя бизнес през юли, докато представителите на строителните фирми не отчитат промяна спрямо предходния месец.

Ценовият натиск в промишленото производство и в сектора на услугите във Франция продължава да отслабва през миналия месец. Само 9 на сто от компаниите в сферата на промишлеността и 11 на сто от фирмите в сектора на услугите съобщават, че са повишили цените на продукцията си. 

Сред компаниите участвали в проучването, 52 на сто са изпитвали затруднения през юли при наемането на служители и работници, при 51 на сто през юни. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg