EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаква се силен круизен сезон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се силен круизен сезон

mail06:59 | 31.05.2022прегледи 780 коментарикоментари 0


От началото на туристическия сезон за круизните кораби по река Дунав в края на март до днес, за близо два месеца, на видинското пристанище са акостирали 72 луксозни кораба, сочи справка на пристанище Видин. По данни на пристанищния оператор туристическият сезон за 2022 г. се очертава по-дълъг, като заявка е подадена за 324 кораба и последният се очаква да акостира на видинското пристанище на 16 ноември. Круизният кораб се агентира от българските туристически агенции „Балкантурс“, „Дунав турс  хотелс“ и „Слобул“, и плава под различни флагове на европейски държави.

Вече са поставени и първите рекорди, каза за БТА зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов, който отговаря за посещенията на чуждестранните туристи, пътуващи по река Дунав, до уникалните белоградчишки скали и крепостта „Калето“. Средно на ден за първите два месеца на видинския бряг акостират по два кораба, а на 25 май техният брой бе пет. Средно на един кораб пътуват по 120 туристи, така очакваният брой чуждестранни туристи, които този сезон ще посетят историческите забележителности на видинския край е близо 40 хил.

Пандемията ограничи пътуванията с круизни кораби по река Дунав през последните две година, допълни зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов. Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено тези от Америка, Азия и Европа. Туристите, предимно хора от третата възраст, откриват красотите на дунавските страни и тяхното богато културно и историческо наследство, сподели Младенов. През 2019 г. на пристанище Видин са акостирали 325 луксозни туристически кораба с близо 48 хил. чуждестранни туристи, сочи справка на местната пристанищна администрация. В сравнение с 2010 г. увеличението е близо три пъти. През 2020-а, първата година на пандемията, при планирани 456 кораба на порта пристигнаха едва 18 с 1730 туристи, което е 25 пъти по-малко от предвиденото. В края на туристическия сезон през 2021 г. статистиката показва 124 кораба с 11 595 пътника, каза още Младенов.

По традиция туристите, слизайки на българския бряг, посещават един от символите на Видин – крепостта Баба Вида, забележителностите на дунавския град и основно разглеждат Белоградчишките скали и крепостта. Малка част от тях посещават пещерата „Магурата“ поради особеностите на обекта – висока влажност и хлъзгав терен. Община Белоградчик в момента реализира трансграничен проект с Република Сърбия за социализация на пещерата, който се финансира с европейски средства. Част от проекта е подмяна на осветлението с енергоспестяващо и съобразено с условията, поставянето на интерактивни атракции и указателни табели, каза още заместник кметът. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg