EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Очаква се изключителна реколта от грозде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се изключителна реколта от грозде

mail09:31 | 12.08.2015прегледи 1185 коментарикоментари 0


Очакваме една изключително високодобивна и висококачествена реколта грозде тази година, която просто да изтрие помраченото настроение на производителите на грозде и вино от миналата година. Това каза за предаването "12+3" Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция по лозята и виното.

Природата е благосклонна към българското лозарство и винопроизводство тази година. Към настоящия момент реколтата от грозде ще е в изключително добро състояние на територията на цялата страна. Производителите очакват нивата на количеството грозде тази година да достигнат до тези през 2013 година. Общо винарските предприятия на територията на България през 2013 година преработиха около 250 000 тона грозде, а през 2014 година – само 110 000 тона. Очакваните прогнозни добиви за тази година са за около 250 хиляди тона да бъдат прибрани и преработени. Директорът на Изпълнителната дирекция по лозята и виното Красимир Коев каза, че в разгара на гроздобера, една от най-обсъжданите теми са цените, но не се ангажира с конкретно предположение:

Цените винаги да дискусионни. Лозари отглеждат изключително добра реколта грозде – имам предвид с високо захарно съдържание. За висококачествената реколта те ще си получат висок доход, т.е. за това, което са произвели и продали. Общо взето от качеството зависи и цената.

Коев поясни, че на мода в страната през последните години са белите сортове, като например мускат, който държи сравнително високи цени, както и че всяка година се увеличават засетите земеделски площи с нови лозя. Той коментира и адекватните мерки, които са взети и от органите на МВР относно прекупвачите, които се опитват с натиск да изкупуват грозде на по-ниска стойност:

Тази година ще бъде шестата гроздоберна кампания с участието на силите на жандармерията във всички неврологични точки в страната, където винаги е имало напрежение между прекупвачи и местни производители. Това нещо е в историята.


Тагове: грозде, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960