EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаква се дефицит на ябълки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се дефицит на ябълки

mail14:39 | 27.10.2017прегледи 9801 коментарикоментари 0


Беритбата на ябълки у нас е почти приключила, най-много 10-15%  от насажденията все още не са реколтирани, това каза за „Агрозона“ председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. „Тази годината реколтата е плачевно слаба за съжаление, не само в България, но и в цяла Европа няма реколта от ябълки. Лично в моята градина от 200 дка бера само 60 дка“, каза овощарят. По думите му голяма част от производителите няма да успеят да приберат дори минималните изискуеми количества за обвързаната подкрепа.

Още от пролетта някои сортове не са цъфнали, а в Дунавския регион е имало много градушки тази година, почти всяка градина имала поражения от ледените късове, каза Колев. На много места щетите били над 90%. „Като прибавим и че в цяла Европа няма ябълки, тази година ще има голям дефицит на ябълки.“, коментира той и добави, че поради тази причина и цените ще са почти двойни. Ако други години ябълките се търгуват за около 1,20 лв/кг, тази година цената ще е около 2 лв/кг.

 По думите на Колев дори Полша, най-големият производител на ябълки в Европа, внася ябълки за преработка от България заради унищожена реколта в следствие на късни пролетни слани. Въпреки това неминуемо ще има доставки на полски ябълки у нас. Макар производството да е недостатъчно, те пак влизат на по-ниски цени в страната. Производителят обаче отбелязва, че вече и българите отличават полската ябълка и по външен вид, освен по вкусови качества. Заради това вече има тенденция за намаляване консумацията на полска ябълка у нас. Поляците внасят винаги първо качество ябълки в страната ни, затова те могат да бъдат отличени по големия си размер – над 80-90 мм – нетипичен за родните плодове, лъскави са и са калибрирани перфектно. Полският амбалаж не може да се сбърка, добавя Колев, плодовете от Полша идват у нас в картонени тави.

От гледна точка на реализацията производителите няма да имат проблеми заради малкото производство. „Ако производителят е произвел качествен плод, той без проблеми успява да го реализира само и единствено на българския пазар.“, каза Николай Колев.


Тагове: ябълки, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg