EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офшорната тръба на терминала в Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офшорната тръба на терминала в Александруполис

mail10:04 | 24.07.2023прегледи 1096 коментарикоментари 0


„Реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция се изпълнява по график. Очакваме първите доставки да са факт още през месец януари 2024 година. Полагането на офшорната тръба се планира да приключи до края на юли“.

Това обяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на изказването си в панела “Възможности и предизвикателства за енергийната сигурност и диверсификация“ на Българо-корейския енергиен форум.

Събитието се организира от Атлантическия клуб в България и посолството на Република Корея в София. В рамките на форума представители на енергийния отрасъл, народни представители, бизнеса и академичния сектор от България и Корея дискутираха основните предизвикателства и възможните решения за енергийната трансформация, диверсификацията в страната и региона, както и развитието на сътрудничеството между двете страни в енергийния сектор.

Малинов припомни пред участниците във форума предприетите от българския газопреносен оператор стъпки за преодоляване на енергийната зависимост само от един източник – Русия. През 2016 г. беше подписано първото споразумение за междусистемна връзка между Булгартрансгаз и гръцкия оператор на преносна система DESFA, позволяващо газови потоци от Гърция към България през точката за межсусистемно свързване Кулата/Сидирокастро, като капацитетът беше поетапно повишаван.

Благодарение на това през 2019 г. страната ни получи първите доставки на втечнен природен газ от САЩ, а от януари 2021 г. бяха осъществени доставки на значителни количества от Азербайджан. Това са реални примери за постигната диверсификация - най-важният инструмент за поддържане на високо равнище на сигурност на доставките.

„За да гарантираме възможността за съхранение на доставяните количества, работим активно и по разширението на газовото хранилище в Чирен, което се планира да се въведе в експлоатация до края на 2024 г.“, каза още Малинов.

„Булгартрансгаз“ съвместно със съседните оператори на преносни системи подготвя проекти за увеличаване на преносния капацитет от Гърция към България и от България към Румъния.

Първият проект се предлага да бъде финансиран по глава REPowerEU от Плана за възстановяване и устойчивост на България. При положителни резултати от пазарните тестове, проектите биха могли да се реализират през 2026 г. като допринесат за подобряване на енергийната сигурност и диверсификация за целия регион.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg