EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офшорка строи отново лифт в Пирин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офшорка строи отново лифт в Пирин

mail06:10 | 10.06.2015прегледи 1463 коментарикоментари 1


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е внесла официално искане до Върховната административна прокуратура да спре строежа на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ в Национален парк Пирин от офшорната фирма „Маренго трейдинг“, твърди коалицията.

 

Историята на проекта
Проектът е спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, като се причината, която се изтъква е нарушаване на концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на парка. През 2014 г. в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши строежа, като офшорката получава безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Решението е взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата, допълва екоорганизацията.
Спешната реакция на институциите се налага поради факта, че със снимков материал от края на миналата седмица се установи, че фирмата вече е струпала в парка строителни материали и машини и се готви да започне строежа всеки момент, казват още от коалицията. Любителските снимки опровергават твърдението на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали на скоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч, пораснали преди близо един век.
В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

 

 


 


 
Коментари
 
ваньо - 09-06-2015 г. 13:54:33

съжалявам, че го казвам ама нелегално в България се секат много повече от 90 дървета и то на ден, така че това не ми се струва сериозна причина за спиране на проекта

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg