EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офшорка затвори мина "Черно море"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офшорка затвори мина "Черно море"

mail10:20 | 11.04.2016прегледи 1282 коментарикоментари 0


Мини „Черно море” прекратява дейността си от днес, стана ясно от представители на КНСБ. Причината, която се посочва от управата, е че фирмата работи на загуба. Почти 300 души ще останат без работа. Според представителя на КНСБ в мината работещите не са получили част от парите си за февруари, а също и заплатите си за март месец.

История

През юли 2014 година седем новоучредени компании, част от които със седалища във Великобритания, а други в Кипър, получават разрешения от Комисията за защита на конкуренцията да придобият няколко мини и топлофикационни дружества в страната, между които и "Мини Черно море".
Всички тези дружества до онзи момент бяха собственост на дружества, регистрирани на Сейшелските острови, зад които се подозира, че стои бизнесменът Христо Ковачки. От съобщения на КЗК става ясно, че новите собственици на тези компании са регистрирани през май 2014 г., като нито една от компаниите не извършвала друга дейност. Затова КЗК отсъжда, че няма да има нарушение на конкуренцията на българския пазар.
Кипърската компания Magiva Holdings придобива "Мини Черно море". Magiava е собственост на Мария Папапавлу. Тя придобива собственика на мината - Sevar, регистриран на Сейшелските острови. Докато работи, въглищата от мината, отиват основно в ТЕЦ Сливен, собственост също на въпросния  Ковачки.

Индустрията

Индустриалният сектор е създал 28% от добавената стойност на икономиката на България през 2014 година, съобщи проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара. Цоцорков уточни, че този дял е с една четвърт по-висок в сравнение с 2013 година. „Спрямо 2013 г. общият добив на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 10 %, или почти 10 милиона тона. Това се наблюдава във всички подотрасли, изключение прави само подотрасъл течни горива, при който спадът е 48%”, отбеляза той. „България има водеща роля в минерално-суровинната индустрия на Европа и в европейския рудодобив. Преди нас са само Полша и Швеция”, добави още Цоцорков.
Приемането на Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия ще създаде 15 хиляди нови работни места в сектора, ще увеличи, приходите за държавата от концесионни такси ще се увеличат с около 50 процента от настоящите 70 - 80 милиона лева годишно, а инвестициите ще скочат с четири милиарда лева. Това е прогнозата на експертите.
Миналата тодина Министерски съвет прие Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 г. Неин основен приоритет е устойчивото развитие на минната индустрия в България. За целта се предвижда осигуряване на балансиран икономически, социално и екологично отговорен подход към проучването, добива и преработката на подземни богатства в страната. С реализацията на заложените в минната стратегия приоритети ще се гарантира стабилна инвестиционна среда в един от ключовите за българската икономика отрасли. Ще бъде въведена ефективна система за контрол на дейностите по проучване, добив и преработка на подземните богатства. Един от основните акценти на стратегията е и превенция на незаконния добив в страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg