EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оформя се съдебен иск срещу Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оформя се съдебен иск срещу Гърция

mail09:45 | 29.01.2010прегледи 679 коментарикоментари 0


Представители на браншови организации от различни сектори на икономиката се срещнаха с министър Трайчо Трайков и неговия заместник Иво Маринов, за да обсъдят заедно възможностите за справедлив изход от кризата на българо-гръцката граница, съобщи икономическото министерство.
Министър Трайков представи пред бизнеса стъпките за стартиране на съдебен иск пред Европейския съд в Люксембург. Те бяха съгласувани в Брюксел на консултации с представители на МИЕТ и на МВнР. От първостепенна важност е представянето на доказателства от фирмите за претърпени щети и пропуснати ползи, подчерта министър Трайков.
Той призова браншовите организации да съберат бързо и да обобщят информацията за натрупаните загуби, като същевременно се ангажират да представят и необходимите доказателства в хода на последващо съдебно дело.
Процедурата в подобна ситуация предвижда самият съдебен процес да се води от името на Европейската комисия срещу държавата-нарушител.
Данните за претърпените от бизнеса щети, които в момента се събират от Кризисния щаб, ще бъдат описани в специален въпросник, който очакваме да бъде изпратен от ЕК до българското правителство.
Бизнесът от своя страна настоя българското правителство да не оттегля съдебния иск срещу Гърция.
Междувременно щетите, които търпи бизнесът от блокадата на границата, непрекъснато растат. На горещите телефони в МИЕТ, МЗХ и МТИТС са получени сигнали за близо 2 млн. лв. загуби. Изчислените по статистически методи щети от нереализиран стокообмен възлизат на около 40 млн. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg