EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офанзива на ООН за развитие на зелен туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офанзива на ООН за развитие на зелен туризъм

mail11:15 | 14.05.2010прегледи 1210 коментарикоментари 0


Да се намери баланс между хармоничното развитие на туризма и мерките за борба с глобалното затопляне - това е новата инициатива, обявена на заседанието на Комисията на ООН по устойчиво развитие в Ню Йорк, предаде ИТАР-ТАСС.
Идеята за глобално партньорство в интерес на устойчивия туризъм е на Франция и Програмата на ООН за околна среда (UNEP). Инициаторите предлагат да се развива екологично чист туризъм чрез намаляване на парниковите газове, внедряване на иновационни технологии и активно финансиране на съответните проекти.
Туристическият сектор допринася за 5 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и представлява една десета от всички инвестиции. Половината от тези инвестиционни потоци са насочени към развиващите се страни, където туризмът представлява важен дял от приходите и източниците за създаване на нови работни места. Едновременно с това туристическият сектор неизбежно води до увеличаване на парниковите емисии и замърсяване на околната среда. Ето защо според инициаторите при съответна политика туризмът би  могъл да изиграе ключова роля за развитието на "зелена" икономика.
Целта на това партньорство е да се преобрази туризмът с помощта на последователна политика, специални проекти и инвестиции, заяви изпълнителният директор на Програмата на ООН за околна среда Ахим Щайнер. Според него туризмът трябва да бъде екологично чист, социално ориентиран и да отговаря на нравствените норми. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg